Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 14 november 2007
PDV Update

PDV start nieuw beleid beschikbaarstelling kennis voederwaardering

Het Productschap Diervoeder (PDV) gaat van start met het marktgericht beschikbaar stellen van de kennis over de voeding van landbouwhuisdieren. Producenten van voedermiddelen, premixen en mengvoer, consultants, onderzoeks- en onderwijsinstellingen gaan betalen voor de CVB-kennisproducten. Het PDV stelde de huidige afnemers van de CVB-kennis over de wijzigingen op de hoogte.

Voor alle bedrijven geldt dat voor afname van CVB-kennisproducten een contract met het PDV vereist is. Het schap past bij de nieuwe aanpak meer het profijtbeginsel toe: iedereen die een contract afsluit betaalt jaarlijks een verplichte bijdrage. Bedrijven die aan het PDV een bestemmingsheffing afdragen voor het programma 'Uniformering voederwaardering', zijn van de jaarlijkse bijdrage vrijgesteld als het bedrag van de heffing hoger is.

De extra opbrengsten van het nieuwe beleid komen ten goede van onderzoek naar voederwaardering en voor het verder ontwikkelen van kennisproducten. CVB biedt zo steeds meer maatwerk. Er zijn producten gericht op alle landbouwhuisdieren en kennisproducten specifiek voor één diersoort. De 'klassiekers' CVB-Veevoedertabel en het CVB-Tabellenboek Veevoeding blijven bestaan. Er komen tabellen per diersoort bij. CVB biedt zijn unieke specialistische kennis over de samenstelling en de verteerbaarheid van voedermiddelen onder meer ook via rekenprogramma's aan. Daarmee kunnen nutritionisten de waarde van door hen zelf geanalyseerde partijen bepalen. De programma's zijn via internet te gebruiken (www.cvb.pdv.nl).

CVB, voorheen het Centraal Veevoederbureau, bouwde de afgelopen jaren wereldwijd naam op met kennis van voederwaardering. De CVB-waarderingsystemen zijn prima instrumenten om het aanbod van energie en voedingsstoffen aan (hoogproductieve) dieren af te stemmen op de voedingsbehoeften. Daardoor kunnen mengvoeders en rantsoenen van hoge kwaliteit worden samengesteld. De (hoogproductieve) dieren kunnen zo gezond en vitaal blijven en de gewenste productie leveren.

Bij kennisontwikkeling betrekt CVB zowel veevoedkundige onderzoekers alsook producenten en afnemers van diervoeders. Naast de onafhankelijke en objectieve positie van CVB, wordt kennis ontwikkeld die wetenschappelijk onderbouwd én praktisch toepasbaar is. De werkwijze en het resultaat zijn uniek en geven CVB-kennisproducten een hoge status. Bij de uitgifte van de productenreeks over de nutritionele kant van voeding door het PDV staat de merknaam CVB dan ook voor waardevolle voederwaarden.

Meer informatie over CVB, de kennisproducten en de verkrijgbaarheid ervan is te vinden op www.cvb.pdv.nl.