Gemeente Leiden

Datum | |14 november 2007 |
Gemeente Leiden

Oplossing voor brandonveilige situatie Bar-dancing D'oude Harmonie

De gemeente heeft een oplossing voor de brandonveilige situatie bar-dancing D'oude Harmonie aan de Breestraat in Leiden. De gemeente heeft vorige week een gebruiksbeperking opgelegd aan D'oude Harmonie omdat de bar-dancing niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. De gemeente schrijft de eigenaar van het pand nu aan om brandveiligheidsvoorzieningen te treffen. Hierdoor is een bouwvergunning niet meer noodzakelijk. Deze oplossing is mogelijk vanwege de nieuwe wetgeving die sinds april dit jaar van kracht is en waarvan de gemeente nu gebruik maakt.

De aanschrijving van de gemeente geeft aan dat de voorzieningen voor het brandveilig maken van het pand zwaarder wegen dan de bouwvergunningplicht. De gemeente controleert of de bouwwerkzaamheden volgens de bouwvoorschriften verloopt. Door de nieuwe wetgeving kan de gemeente sneller handelen in dit soort situaties en worden procedures korter. Ook wordt de vrijstellingsprocedure voor het bestemmingsplan opgestart zodat het gebruik van het pand wordt gelegaliseerd. Formeel gezien moet nog wel een monumentenvergunning verleend worden omdat het pand een monumentale status heeft. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft inmiddels positief geadviseerd op de te treffen brandveiligheidsvoorzieningen aan de achterzijde van het pand. Op basis van dit positief advies mag de eigenaar op eigen risico vast aan de slag met de verbouwing zonder dat de monumentenvergunning al is verleend. De afgifte van de monumentenvergunning laat nog drie maanden op zich wacht en.

Op 27 november 2006 heeft de Brandweer een inspectie brandveiligheid uitgevoerd in het pand. Uit de inspectie bleek dat de bar-dancing niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. De brandgevaarlijke situatie is met name aanwezig vanwege onvoldoende vluchtwegen op de begane grond met vide en de eerste verdieping van de bar-dancing. Hierdoor worden de vluchtmogelijkheden van de bezoekers in geval van brand ernstig belemmerd en kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Daarom mochten vanaf 8 november er slechts 160 bezoekers in het pand toegelaten mogen worden. Op drukke avonden tijdens piekmomenten in het weekend komen er ongeveer 350-500 bezoekers in bar-dancing D'oude Harmonie.