Ingezonden persbericht


Woensdagavond 14 november van 20.00 uur ­ 22.00 uur in De Burcht

Het Loondebat Wie worden de winnaars en de verliezers van 2008? Is er sprake van een matige loonstijging ondanks de economische bloei? Of prijzen we ons internationaal uit de markt? En is dat eigenlijk erg als we ons willen omvormen tot een kenniseconomie die aantrekkelijk moet zijn voor hoogwaardig talent? Op 14 november organiseert De Burcht een debat over de loonontwikkeling in 2008. Invalshoek: 'welke groepen en beroepen kunnen in 2008 de revenuen van de econo mische groei verzilveren'.
Twee top-onderhandelaars, Edith Snoey, voorzitter van vakbond AbvaKabo ­ sterk in de collectieve sector ­ en Rudi Nieuwenhoven, werkgeversonderhandelaar van VNO-NCW, kruisen de degens.
Spraakmakend econoom Alfred Kleinknecht van de TU Delft geeft zijn visie op de plaats van deze loononderhandelingen in het economische en technologische krachtenveld. De discussie zal onder leiding staan van sociaal economisch redacteur Hilda Bouma van Het Financieele Dagblad.
Vragen die aan de orde komen zijn:
Belemmert de typisch Nederlandse centrale looncoördinatie de hervorming naar een dynamische en concurrerende kenniseconomie?
Laten de bonden op dit moment loon liggen, vooral in snelgroeiende sectoren met een krappe arbeidsmarkt?
Kan de collectieve sector een inhaalslag maken nu het aantrekkelijker moet worden om te gaan werken in het onderwijs en de zorg?
Onder de noemer Burchtplaats worden voor het brede publiek geregeld avond-debatten georganiseerd over thema's rondom werk en samenleving. Daarnaast geven de symposia van het Henri Polak Instituut van De Burcht beleidsmakers en spelers in de wereld van de arbeidsverhoudingen de mogelijkheid om hun standpunten te scherpen met wetenschappelijke inzichten. Zie www.deburcht.org voor actuele informatie. Het Berlage-monument De Burcht is het Centrum voor Arbeidsverhoudingen van de sociale partners in Nederland. De Burcht voert onderzoek uit en verspreid kennis. Ook ontwikkelt De Burcht educatieve en museale activiteiten over werk, inkomen en solidariteit. De monumentale Bondsraadszaal biedt geregeld culturele activiteiten onder de noemer `Schoonheid na het werk'.

De sprekers bij Het Loondebat op 14 november in De Burcht:


· Edith Snoey is sinds 2005 voorzitter van de FNV-bond AbvaKabo, waar zij in 1978 als jongerenwerker begon. Snoey was als vakbondsbestuurder verantwoordelijk voor diverse pakketten en cao's: Welzijn, Sociale werkvoorziening, Thuiszorg, Nutsbedrijven
· Rudi Nieuwenhoven is als directeur van de beleidsgroep Sociale Zaken bij het VNO- NCW onder meer verantwoordelijk voor arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheid, onderwijs, gezondheidszorg en pensioenvraagstukken.
· Alfred Kleinknecht is econoom en sinds 1997 hoogleraar aan de TU Delft. Hij is een veelgevraagd spreker en publicist over loonbeleid en innovatie. Toegang en locatie
De deelname aan het debat is gratis. U moet zich wel aanmelden via tel 020 ­ 624 11 66, per email: info@deburcht.org of via de website www.deburcht.org Adres: De Burcht, Centrum voor Arbeidsverhoudingen, Henri Polaklaan 9, 1018 CP Amsterdam.
Bereikbaar met tram 9 en 14. Parkeermogelijkheden bij Artis. Binnenkort in De Burcht
12 december: `Welkom in Nederland?'
Wat migranten vinden van hun ontvangst op de Nederlandse arbeidsmarkt. Een culinaire worldcafé-sessie in vier gangen.
Van 18.00 ­ 22.00 u
Toegang 10,­
Aanmelden: www.deburcht.org of tel 020 ­ 624 11 66


---- --