LTO Noord


LTO Nederland wil voorschot op toeslagrechten of rentevergoeding

LTO Nederland is uitermate teleurgesteld dat Dienst Regelingen van het ministerie van LNV er niet in slaagt om vroegtijdig toeslagrechten uit te betalen. Dit ondanks toezeggingen vorig jaar dat in 2007 wel op een vroegtijdige betaling gerekend zou kunnen worden. Het overgrote deel van de agrarisch ondernemers ontvangt pas in de loop van 2008 de toeslagrechten als alle controles zijn uitgevoerd.

LTO heeft er bij de minister van LNV hierom op aangedrongen om net als vorig jaar over te gaan tot het betalen van voorschotten als niet tijdig voor alle bedrijven de controles uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast vindt LTO dat er in ieder geval een rentevergoeding moet zijn voor bedrijven die pas later hun geld ontvangen om zo gelijke behandeling van bedrijven te krijgen. Tenslotte is LTO van mening dat voor individuele knelgevallen, waarbij door het later ontvangen van de toeslagrechten de continuïteit van de bedrijven ernstig gevaar loopt, er een knelgevallenregeling door LNV moet worden geopend.

De Dienst Regelingen heeft gemeld dat slechts een beperkt deel (minimaal 25%) van de ondernemers die recht hebben op uitbetaling van toeslagrechten dit volledige bedrag ook daadwerkelijk in december zal ontvangen. LTO Nederland betreurt het zeer dat hierdoor onnodig een groot aantal bedrijven in december voor liquiditeitsproblemen komt te staan. Mede ook omdat er tot nu toe geen signalen waren dat ondernemers met een latere betaling rekening zouden moeten houden.