Ingezonden persbericht


NXP en Sony richten Moversa op,

een joint venture voor universele contactloze oplossingen

Nieuw bedrijf gaat veilige chips maken voor algemeen gebruik van contactloze diensten

Eindhoven, Nederland en Tokio, Japan, 14 november 2007 NXP, de zelfstandige halfgeleideronderneming die werd opgericht door Philips, en Sony Corporation hebben vandaag de oprichting van Moversa bekendgemaakt. Moversa is een joint venture die de wereldwijde acceptatie van contactloze smartcardtoepassingen in mobiele telefoons op basis van Near Field Communication (NFC) zal stimuleren.

Moversa plant, ontwikkelt, produceert en verkoopt hiervoor een veilige chip een Universal Secure Access Module (U-SAM) met daarin zowel MIFARE als FeliCa", twee van de meest gebruikte contactloze smartcardtechnologieën ter wereld. De U-SAM ondersteunt ook andere contactloze besturingssystemen en toepassingen, afhankelijk van de wensen van de klant. Het hoofdkantoor van Moversa wordt gevestigd in Wenen (Oostenrijk). De leiding van het bedrijf komt in handen van co-presidenten Guus Frericks van NXP en Toshio Yoshihara van Sony.

Wanneer de U-SAM van Moversa wordt gebruikt in combinatie met een NFC-chip, ontstaat een universeel contactloos chipplatform voor mobiele telefoons dat wereldwijd inzetbaar is. De oprichting van Moversa zal de acceptatie van NFC op wereldwijde schaal versnellen. Deze draadloze technologie voor korte afstanden werd in 2002 door beide uitvinders, NXP en Sony, geïntroduceerd op de markt. Sindsdien is NFC in veel proefprojecten uiterst populair gebleken en zijn nieuwe kansen ontstaan voor commerciële mobiele diensten over heel de wereld.

Moversa maakt de weg vrij voor consumenten om mobiele telefoons te gebruiken voor diverse draadloze toepassingen, zoals mobiele betalingen en elektronische vervoersbewijzen, overal en altijd. De U-SAM-producten maken het voor de fabrikanten van mobiele toestellen mogelijk om allerlei nieuwe producten te ontwerpen die compatibel zijn met de verschillende contactloze protocollen en besturingssystemen die in de diverse landen worden toegepast. Zo kan een serviceprovider, bijvoorbeeld een mobiel telefoonbedrijf, een logistiek bedrijf of een creditcardmaatschappij, sneller allerlei geavanceerde contactloze diensten introduceren voor iedereen met een mobiele telefoon. De eerste samples van deze veilige chip zijn medio 2008 beschikbaar voor oplossingen in een mobiele telefoon. De eerste commerciële toepassingen worden eind volgend jaar verwacht.

Marc de Jong, Executive Vice President en General Manager van NXP Semiconductors: Moversa is de volgende stap in de evolutie van contactloze technologie. Door verschillende contactloze systemen te combineren in één veilige chip ontstaan tal van mogelijkheden voor serviceproviders om de meest uiteenlopende nieuwe diensten te ontwikkelen voor consumenten over de hele wereld. Voorbeelden hiervan variëren van het gebruik van een mobiele telefoon als creditcard tot het plaatsen van bestellingen online en betalen in het openbaar vervoer.

Hiromasa Otsuka, Corporate Executive en Senior Vice President van Sony Corporation, voegt daaraan toe: De producten van Moversa zorgen ervoor dat gebruikers over de hele wereld de beschikking krijgen over allerlei diensten die hun leven zullen veranderen. Gewoon even je mobiele telefoon bij een terminal houden volstaat. Moversa maakt het voor Sony bovendien mogelijk om wereldwijd het contactloze businessmodel te gaan aanbieden dat ook al in Japan bestaat voor betalingen met een mobiele telefoon, in multi-application, multi-handset en multi-carrier modes.

Analist Anoop Ubhey, Smart Cards Global Program Director van Frost & Sullivan: Simkaarten, identificatieprojecten en mobiele betalingen blijven groei creëren op de wereldwijde markt voor smartcards. Wanneer Moversa nieuwe veilige technologieën gaat ontwikkelen voor verschillende contactloze chipprotocollen en standaarden, zal dit de weg vrijmaken voor een meer algemene acceptatie van mobiele contactloze diensten over de hele wereld.

Naast de gezamenlijke ontwikkeling van NFC-technologie blijven NXP en Sony chips en toepassingen op basis van hun eigen technologie, respectievelijk MIFARE en FeliCa, aanbieden.

De joint venture

Bedrijfsnaam: Moversa GmbH

Hoofdkantoor: Gutheil-Schoder-Gasse 8-12, A-1102 Wenen (Oostenrijk)

Nominaal kapitaal: 100.000 euro

Marktkapitalisatie: 28 miljoen dollar

Aandelenverhouding: NXP 50% - Sony 50%

Kernactiviteit: De ontwikkeling, fabricage, marketing en verkoop van veilige chips

met integratie van MIFARE, FeliCa en andere besturingssystemen

Bestuur: Co-Presidenten Guus Frericks en Toshio Yoshihara

NXP Semiconductors
NXP behoort tot de tien grootste halfgeleiderondernemingen ter wereld en werd meer dan 50 jaar geleden opgericht door Philips. Het hoofdkantoor van NXP staat in Europa. Het bedrijf telt 37.000 medewerkers in meer dan 20 landen. De omzet over 2006 bedroeg 5 miljard euro. NXP maakt halfgeleiders, systeemoplossingen en software die zorgen voor een betere zintuiglijke waarneming bij het gebruik van mobiele telefoons, personal media players, televisietoestellen, decoders, identificatietoepassingen, auto's en uiteenlopende andere elektronische apparatuur. Meer nieuws over NXP vindt u op www.nxp.com.

Sony Corporation

Sony Corporation is een toonaangevende fabrikant van audio-, video-, game-, communicatie-, keydevice- en IT-producten voor de consument en de zakelijke markt. Met muziek, films, spelletjes en online-ondernemingen bevindt Sony zich in een unieke positie als een van de belangrijkste consumentenmerken ter wereld. Sony behaalde in het boekjaar dat afliep op 31 maart 2007 een geconsolideerde omzet van circa 70 miljard euro. Sony-website: http://www.sony.net/

EINDE

Toekomstgerichte uitspraken

Dit persbericht kan bepaalde toekomstgerichte uitspraken bevatten met betrekking tot de financiële toestand en resultaten van de activiteiten van NXP en bepaalde plannen en doelstellingen van NXP met betrekking tot deze items. Toekomstgerichte uitspraken houden verband met gebeurtenissen en omstandigheden die zich in de toekomst zullen voordoen, waardoor aan deze uitspraken risico's en onzekerheden zijn verbonden. Bovendien zijn er tal van factoren die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten en ontwikkelingen aanzienlijk verschillen van de hier gedane uitspraken.

Neem voor meer informatie contact op met:

Text 100 Public Relations

Carolien Hoogerwaard

T: +3120530 43 46

M: +31624623620

E : carolien.hoogerwaard@text100.nl

Sony

Europa: Tel. +44(0)7786 115086

China: Tel. +86 21 6121 6662

Japan: Tel. +81 3 6748 2200

APAC: Tel. +65 6544 7718