Persbericht

Novo Nordisk viert eerste Wereld Diabetes
Dag onder VN-auspiciën

Alphen aan den
Rijn, 13 november 2007 -
Morgen,
14
november, is het Wereld Diabetes Dag. De VN-resolutie voor diabetes is op 20 december 2006 aangenomen en daarom valt dit jaar Wereld Diabetes Dag voor het eerst onder auspiciën van de Verenigde Naties. Novo Nordisk viert deze speciale dag met activiteiten over de hele wereld, bijvoorbeeld bij het VN-gebouw in New York, de piramides in Egypte en in Nederland door in Den Haag en Rotterdam stil te staan bij de thema's 'Kind en Diabetes' en 'Diabetes op School'.

Tijdens Wereld Diabetes Dag vragen
Diabeter, Diabetesvereniging Nederland, de Nederlandse Diabetes Federatie en Novo Nordisk aandacht voor diabetes bij kinderen en jongvolwassenen. Zij bieden de vaste kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om 13.00 uur een petitie aan in Den Haag, én 's middags tijdens een bijeenkomst aan de Rotterdamse wethouder voor Volksgezondheid, Welzijn & Maatschappelijke Opvang mevrouw J. Kriens. Kinderen vormen hier eind van de middag een blauwe cirkel (het 'UNite for Diabetes'-symbool) bij de blauwverlichte Euromast.

In New York organiseert Novo
Nordisk een evenement rond de Changing Diabetes Truck, die sinds september 2006 al vijf continenten aandeed. Roy Derks, lid van het Nederlandse diabetesjongerenpanel Young Voices zal hier ook bij aanwezig zijn. In Caïro organiseert de Egyptische vestiging van Novo Nordisk speciale diabeteswandelingen rond de piramides van Gizah en lanceert een eigen Changing Diabetes Truck.

Daarnaast zal Novo Nordisk
speciale evenementen begeleiden in zes andere steden: Peking (China), Kopenhagen (Denemarken), Havana (Cuba), Londen (Verenigd Koninkrijk), Parijs en Straatsburg (Frankrijk). In die steden worden Global Diabetes Walks gehouden, om een actiever leven te promoten, er worden blauwe cirkels gevormd van mensen en verscheidene andere evenementen georganiseerd.

"Het aannemen van de
VN-resolutie voor diabetes toont aan dat alle landen de ernst van deze mondiale pandemie inzien. Dat betekent echter niet dat ons werk er opzit. Wij blijven werken aan de implementatie van de resolutie op nationaal niveau door bijvoorbeeld de Changing Diabetes World Tour in ieder geval tot in 2008 door te laten gaan. We zullen ook commissies instellen die bestaan uit hoogopgeleide experts die op zoek gaan naar praktische oplossingen om de zorg rondom diabetes te verbeteren", zegt Lars Rebien Sørensen, president en CEO van Novo Nordisk.

Diabetes is een sluipmoordenaar
die iedereen zomaar kan overvallen en wereldwijd vreselijke consequenties tot gevolgen heeft. Verwacht wordt dat diabetes alleen al in 2007 3,8 miljoen doden veroorzaakt, bijna net zoveel als HIV/AIDS. Momenteel zijn er over de hele wereld 246 miljoen mensen met diabetes. Gevreesd wordt dat dit aantal in 2025 is gestegen naar 380 miljoen. Als diabetes nu geen halt toe geroepen wordt, zal dat betekenen dat de ziekte in 2025 de ergste pandemie is die de wereldbevolking ooit heeft getroffen.

Ter gelegenheid van Wereld Diabetes
Dag zijn verschillende gebouwen wereldwijd blauw verlicht zoals het Empire State Building in New York, de Tokyo Tower in Japan en in Nederland de Westerkerk in Amsterdam, de Hofvijver in Den Haag en de Euromast in Rotterdam. Meer informatie via www.changingdiabetes.nl.

Over Novo Nordisk

Novo Nordisk is
een farmaceutisch bedrijf op het gebied van diabeteszorg. Het bedrijf heeft een groot aanbod van diabetesproducten, waaronder moderne insulines en geavanceerde insulinetoedieningssystemen. Bovendien is Novo Nordisk toonaangevend op het gebied van stollingsstoornissen, groeihormoontherapie en hormonale substitutietherapie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken; Novo Nordisk heeft meer dan 25.350 medewerkers in dienst in 79 landen, en brengt zijn producten op de markt in 179 landen. B-aandelen van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de beurzen van Kopenhagen en Londen. ADR's van Novo Nordisk zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool 'NVO'. Novo Nordisk B.V. is gevestigd in Alphen aan den Rijn en heeft ongeveer 100 medewerkers. Meer informatie via
href="http://www.changingdiabetes.nl/uli/?uli=AMGATE_10871_1_TICH_L1370473527" www.novonordisk.nl.

Voor persvragen kunt u contact opnemen met:

Yellow
Communications, Karin van Geelen, telefoon 023 555 34 24 of via e-mail karin@yellow-communications.com