Ingezonden persbericht


Amsterdam, 1 november 2007

GASTHUIS presenteert UIT HET RAAM STAREN #14
PAX ISLAMICA
met SABRI SAAD EL HAMUS & OLIVIER PROVILY
WO 14 NOVEMBER / 20.00 U / gasthuis THEATER

Uit het raam staren is een terugkerende avond waarbij theatermakers op uitnodiging van Gasthuis in gesprek gaan met wetenschappers over wat hen bindt. Hierbij staat de onderzoeksvraag van de makers centraal. Te gast bij deze 14e editie van Uit het raam staren zijn theatermaker en acteur Sabri Saad El Hamus en regisseur Olivier Provily. Sabri Saad El Hamus wil met zijn voorstellingenreeks Pax Islamica aan het Nederlandse publiek laten zien wat het oosten het westen te bieden heeft. Tegelijkertijd onderzoekt hij ook zijn eigen relatie met de Islam.

De voorstellingenreeks Pax Islamica is gebaseerd op de vijf zuilen van de Islam. Na Zoeken naar Mohammed (2006) en Mohammed en Omnya (2007) werkt Saad El Hamus op dit moment samen met regisseur Olivier Provily aan Zekket, de derde voorstelling, waar Ko van den Bosch de tekst voor schreef. Onderwerp is de derde zuil 'Zakat', wat staat voor de loutering van bezit en zonden die bereikt wordt door het geven van aalmoezen aan de armen. Zekket gaat 12 januari 2008 in première in Frascati. Hierna volgen nog twee voorstellingen gebaseerd op, en geïnspireerd door, de overige zuilen: Sawm, 'de vastenperiode Ramadan' en Hadj, 'de bedevaart naar Mekka'.

In deze editie van Uit het raam staren gaan dr. ir. Fouad Laroui, hoogleraar francofone literatuur aan de faculteit Frans en Arabische taal en cultuur van de Universiteit van Amsterdam en schrijver (o.a. van het onlangs verschenen Over het islamisme), en prof. dr. mr. Ruud Peters, hoogleraar islamitisch recht eveneens aan de faculteit Arabische taal en cultuur van de UvA, in gesprek over de vraag die Saad El Hamus en Provily hen voorleggen. Ze zullen onder meer praten naar aanleiding van enkele fragmenten uit de documentaire Reel bad Arabs van Dr. Jack Shaheen over de rol die Hollywood speelt in de beeldvorming van de vreemdeling. Zijn baanbrekende documentaire laat zien hoe de filmindustrie systematisch xenofobie in de hand werkt. Een gesprek over de rol van Islamitische migranten in onze samenleving, over kunst en over religie.

Sabri Saad El-Hamus werkt sinds 1985 als acteur in Nederland. Met zijn eigen gezelschap Maqam Lamaqul produceert hij Pax Islamica. Voor zijn rol in Mohammed en Omnya werd hij genomineerd voor de Louis d'Or 2007.

Per 1 januari 2008 wordt Saad El-Hamus de nieuwe artistiek leider van Theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA).

' Mohammed & Omnya is veel meer dan de gebruikelijke voorstelling over de problemen van de moslims in Nederland. Het vertelt een eeuwig verhaal. Hoe de liefde bezoedeld raakt, wreed kan zijn, haat kan worden en sterker is dan de dood.' (NRC - Wilfred Takken)

TOEGANGSPRIJS ¤ 3,50

Gasthuis, M.v. b. Bastiaansestraat 54, amterdam www.theatergasthuis.nl kassa 020 616 89 42 DATUM WO 14 NOVEMBER Aanvang 20.00 u

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie en publiciteit van Gasthuis, Kiki Stoffels/ Tjallie Smakman via 020 612 66 62 of kiki@theatergasthuis.nl.

Hartelijke groet,

Kiki Stoffels
Hoofd communicatie
T 020 612 66 62
M 06 18883188
E kiki@theatergasthuis.nl www.theatergasthuis.nl