Senternovem


Nieuws

14-11-2007 | Raadsvoorstel 'groene daken in Tilburg' wint landelijk 1e prijs beste voorstel 2007

Het initiatiefvoorstel van de PvdA Tilburg om groene daken aan te leggen in de stad heeft de eerste prijs gewonnen als beste raadsvoorstel 2007. De verkiezing 'Het beste initiatiefvoorstel 2007' is georganiseerd door Raadslid.NU en het Actieprogramma Lokaal Bestuur. Zaterdag 29 september 2007 maakte staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken de winnaar bekend op het op het raadsledencongres in Ede.

De jury van deze verkiezing had drie initiatiefvoorstellen van raadsleden genomineerd om kans te maken op deze titel. Het voorstel van PvdAraadslid Tine van de Weyer uit Tilburg werd gehonoreerd met de eerste prijs, de tweede prijs ging naar een onderzoek naar communicatie- en participatietrajecten in Amersfoort en de derde prijs naar de verplaatsing van een milieupark in Andel door een raadslid uit Zwolle,
Van de Weyer heeft haar plan (download, 3.265 kB) voorgesteld om in Zie het origineel
Tilburg intensief in te zetten op de aanleg van groene (substraat) daken en de aanleg van daktuinen te bevorderen. Met de aanleg van hoogwaardige kwalitatieve groene daken kan een economisch, ecologische en esthetische drieslag worden gemaakt. In economische zin wil het zeggen dat er minder energiekosten nodig zijn omdat een groen dak een isolerende werking heeft, dus minder verwarmingskosten en in warme zomers minder airco. In ecologische zin zijn groene daken interessant omdat er nieuwe biotopen op daken zullen ontstaan waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd. Dat groene daken in esthetische zin mooier zijn dan gote zwarte of grijze vlakken dakbedekking is evident.

De jury heeft het volgende over het initiatiefvoorstel in haar rapport opgenomen:
Dit originele initiatiefvoorstel heeft tot doel gehad het stedelijk groen in Tilburg een kwaliteitsimpuls te geven door het effectief en actief bevorderen en stimuleren van de aanleg van (substraat)daktuinen bij bedrijven, kantoren, woningbouwcorporaties en particulieren. Het initiatiefvoorstel is erg origineel, goed uitvoerbaar en goed voorbereid. Het plan kent ambitie omdat het veel verder wil gaan dan de standaard groenvoorziening. Zo brengt het voorstel economische, ecologische en esthetische voordelen met zich mee. Omdat de stad Tilburg veel ambities heeft, vindt de jury het knap dat de indieners erin geslaagd zijn om met hun voorstel bij te dragen aan dit ambitieniveau. Positieve resultaten zijn er reeds geboekt doordat het plan is opgenomen in het groenstructuurplan waardoor het nu structureel geregeld is voor de gehele stad Tilburg. Daarnaast hebben diverse maatschappelijke groeperingen zich volledig achter het plan geschaard, net als de provincie Noord-Brabant.