Ingezonden persbericht


ONDER EMBARGO TOT 14 NOVEMBER 8h00

Emiel Lathouwers en partner Mitiska gaan in op het bod van Lion Capital op AS Adventure

Groot-Bijgaarden, 14 november 2007
Oprichter Emiel Lathouwers en partner Mitiska hebben een akkoord bereikt om in te gaan op het bod van Lion Capital op de aandelen van AS Lathouwers, die de retailconcepten AS Adventure (Belux), Cotswold Outdoor (Verenigd Koninkrijk) en Bever Zwerfsport (Nederland) groepeert. Mitiska heeft een optie tot herinvestering voor maximum 25% (of voor een maximaal bedrag van EUR 36 miljoen) in het kapitaal van de overnemende holdingvennootschap gedurende een periode van 3 maanden na afronding van de transactie. Het investeringsfonds Lion Capital waardeert de aandelen van AS Lathouwers op EUR 215 miljoen. Ten opzichte van de intrinsieke waarde per 30 juni 2007, resulteert de transactie voor Mitiska in een meerwaarde van ongeveer EUR 31 miljoen, zijnde EUR 3,67 per Mitiska aandeel. De transactie wordt verwacht op 15 februari 2008 afgerond te zijn. Mitiska en Emiel Lathouwers werden door Lazard begeleid in deze transactie. De netto cash positie van Mitiska zal na afronding en rekening houdend met de verkoop van de aandelen in Brantano ongeveer EUR 135 miljoen bedragen. De intrinsieke waarde van Mitiska wordt na deze twee transacties geraamd op EUR 147 miljoen of EUR 17,63 per aandeel, zijnde een stijging van 47,78 % ten opzichte van 30 juni 2007 en 75,42% ten opzichte van 31 december 2006.
Overwegingen bij de uitstap van Mitiska
In mei 1998 verwierf Mitiska een belang van 50% in AS Adventure dat met 3 winkels en een omzet van EUR 15 miljoen enkel in de regio Antwerpen aanwezig was. In de tweede helft van 1998 werd de expansie gestart met de opening van een megastore in Drogenbos. Einde 1999 telde AS Adventure reeds 6 winkels en was de omzet gegroeid naar EUR 22,5 miljoen. In maart 2000 werd Cotswold Outdoor overgenomen, een keten met 11 verkooppunten in het Verenigd Koninkrijk en een omzet van EUR 28,5 miljoen. Expansie, interne groei, professionalisering van het management en uitbouw van de interne organisatie hebben van AS Adventure een performante onderneming gemaakt met medio 2007 56 winkels gespreid over België en het Verenigd Koninkrijk. Met de recente overname van het Nederlandse Bever Zwerfsport in oktober 2007 kwamen er opnieuw 29 verkooppunten en een omzet van EUR 45,8 miljoen bij. Mitiska heeft, in partnership met de oprichter en het management, AS Adventure helpen groeien tot één van de belangrijkste Europese spelers in de outdoor sector, en heeft na overleg met de oprichter beslist met deze transactie de gecreëerde aandeelhouderswaarde te realiseren.

ONDER EMBARGO TOT 14 NOVEMBER 8h00

Met de verkoop van de participatie in AS Adventure, en in de veronderstelling dat het eerder aangekondigde openbaar bod van Macintosh Retail Group op de aandelen van Brantano wordt afgerond, realiseert Mitiska twee succesvolle exits. De balans van Mitiska bestaat dan hoofdzakelijk uit de deelnemingen in Fun Belgium en Helixir en ongeveer EUR 135 miljoen cash. Mitiska zal zich in de komende maanden beraden over de optimale aanwending van deze cash positie.
Over Lion Capital
Lion Capital is een vooraanstaand investeringsfonds in de consumentensector, gebaseerd in London. De partners hebben sinds het begin van de jaren '90 meer dan EUR 3.0 miljard aan kapitaal geïnvesteerd in transacties met een totale ondernemingswaarde van EUR 14.0 miljard. Lion Capital werkt nauw samen met het management om de portefeuillebedrijven waarin het participeert strategisch te herpositioneren en heeft onlangs geïnvesteerd in leidende retail bedrijven zoals Jimmy Choo, Hema en La Senza.



Ingezonden persbericht