Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 14 november 2007

Drie ziekenhuizen slaan handen ineen om diabeteszorg bij kinderen in Amsterdam te verbeteren

Tijdens de aftrap van het Jaar van het Kind met Diabetes wordt vandaag op Wereld Diabetesdag de samenwerking op het gebied van kinderdiabetes tussen drie ziekenhuizen in Amsterdam officieel bekend gemaakt. Het St. Lucas Andreas Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en het BovenIJ ziekenhuis willen samen de diabeteszorg voor kinderen in Amsterdam nog verder verbeteren. Dit gaan ze doen door meer kennis te delen over de symptomen en de behandeling, door meer gebruik te maken van alle moderne technische hulpmiddelen en door het organiseren van gezamenlijke educatieve bijeenkomsten en leuke activiteiten voor de kinderen.

De kinderdiabetesteams van de drie ziekenhuizen hebben om de zorg te verbeteren na een jaar van voorbereidingen DIABOSS opgericht. Diaboss staat voor Diabetes - BovenIJ Ziekenhuis - OLVG - St.Lucas Andreas Ziekenhuis - Samen.

Marie-Louise de Sonnaville, kinderarts in het OLVG, is enthousiast over de samenwerking: 'Door deze samenwerking sta je samen sterk terwijl je de regie houdt over je eigen patiënten. Ieder van ons wordt enthousiaster om nét wat meer te doen. We zijn er allemaal van overtuigd dat dit de patiëntenzorg ten goede komt. Je houdt elkaar scherp!'

De drie kinderafdelingen grijpen de start van het Jaar van het Kind met Diabetes op 14 november aan om de samenwerking bekend te maken. Gekozen is voor een bijzondere lichamelijke activiteit omdat juist beweging goed is voor kinderen met diabetes. Met een unieke workshop van Circus Elleboog wordt Diaboss officieel gelanceerd. Veertig kinderen met diabetes zijn uitgenodigd om vanaf 14.30 uur in het personeelsrestaurant van het OLVG een voorstelling in elkaar te zetten. Tijdens de voorbereidingen van het circusoptreden houden de kinderdiabetesteams een educatieve bijeenkomst voor de ouders. Rond 17.00 uur wordt de voorstelling gespeeld.

In Nederland zijn er ca. 1250 kinderen tot 9 jaar met diabetes, in de leeftijdscategorie 10-19 jaar is het aantal ongeveer 3500. De meeste kinderen in Nederland hebben type 1 diabetes: een auto-immuunaandoening waarbij het afweersysteem van het lichaam zelf de insulineproducerende cellen in de alvleesklier heeft vernietigd. Kinderen met diabetes type 1 hebben vrijwel altijd een behandeling met insuline nodig. De laatste jaren neemt diabetes bij kinderen met type 2 toe. Diabetes type 2 houdt sterk verband met extreem overgewicht en onvoldoende lichamelijke inspanning.

Communicatie en Patiëntenvoorlichting
Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, locatie Oosterpark
Oosterpark 9, 1091 AC, Amsterdam
Postbus 95500, 1090 HM, Amsterdam
Telnr.: (020) 599 25 34
Faxnr.: (020) 599 38 49
Aanwezig: ma, di, woe-ochtend en vr
www.olvg.nl


---- --