Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 267

datum: woensdag 14 november 2007

Reactie gemeente Amersfoort op onderzoek eerste fase Museumbrand

Burgemeester en wethouders van Amersfoort hebben kennis genomen van het onderzoek van B&A naar de eerste fase van de Museumbrand op maandag 22 oktober. Het rapport scheidt feit van fictie en geeft daarmee een verhelderend beeld van de gang van zaken. De kritische en onafhankelijke blik geeft antwoord op vele vragen, die ook in de stad leefden.

Op 22 oktober werd de Elleboogkerk, waarin het Armando Museum was gevestigd, verwoest door een zeer grote brand. Mede naar aanleiding van signalen uit de stad is besloten een extern, onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de eerste fase van de brand. Op woensdag 14 november 2007 is het onderzoek 'Museumbrand Amersfoort, evaluatie van het optreden van de hulpdiensten tijdens de brand in de Amersfoortse Elleboogkerk op 22 oktober 2007' gepresenteerd. B&A Groep heeft het onderzoek uitgevoerd.

Het rapport is toegestuurd aan de gemeenteraad. In een vergadering op dinsdag 27 november wordt het besproken.

Vertrouwen in brandweer bevestigd
Het vertrouwen in het brandweerkorps van Amersfoort is door het onderzoek bevestigd. Er is professioneel door de brandweermensen gewerkt, met aandacht voor het beschermen van mensenlevens en het voorkomen van risico's tijdens de brand. De voorgeschreven volgorde 'redden, uitbreiding voorkomen en blussen' is juist gevolgd. Ook het inzetresultaat van de politie en de gemeente wordt door B&A als positief beoordeeld.

Aanrijtijd

Het onderzoek maakt duidelijk dat de norm voor de aanrijtijd van de brandweer is gehaald. "De resultaten van het eerste uur zijn effectief: er zijn geen persoonlijke slachtoffers gevallen en overslag van de brand naar andere panden is in het eerste uur voorkomen." Volgens de onderzoekers hebben enkele beperkt vertragende omstandigheden naar alle waarschijnlijkheid geen wezenlijke invloed gehad op de gevolgen van de brand.

Voorlichting over brandmelding en hulpverlening

De onderzoekers stellen dat het "opvallend en eigenlijk onbegrijpelijk is" dat pas om 13.32 uur de eerste melding via het alarmnummer 112 binnenkwam. De eerste, automatische melding van de brand kwam via de rookmelder binnen om 13.26 uur bij de alarmcentrale. Omstanders gaven -onder meer via de media- aan dat zij al veel eerder de eerste signalen van de brand zagen.

Deze uitkomst maakt duidelijk dat de aandacht voor voorlichting over hoe te handelen bij calamiteiten versterkt moet worden. De hulp van getuigen en omstanders is immers van groot belang om brand tijdig te constateren en daarmee de bestrijding snel te starten.

Vragen

Ook bij de bestrijding van de brand bleek het publiek niet altijd op de hoogte van de noodzaak om afstand te bewaren tot de brandhaard of van de procedures die de brandweer volgt. Dat leidde onnodig tot veel vragen over de inzet van de brandweer en de andere hulpdiensten. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek van B&A is er alle aanleiding om dergelijke aspecten blijvend onder de aandacht te brengen.

Oorzaak

Op woensdag 14 november is ook het resultaat van uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek van de politie bekend geworden. De conclusie van de politie is dat de oorzaak van de brand niet is vast te stellen.

De behoefte aan duidelijkheid over een oorzaak is na een grote brand als deze groot. De gemeente concludeert dat in dit geval de oorzaak onduidelijk zal blijven. Dat is onbevredigend, maar helaas de conclusie.

Toekomst
Over de toekomst van de Elleboogkerk en het Armando Museum heeft burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper van Amersfoort op zondag 11 november enkele uitspraken gedaan tijdens een 'Hart onder de riem' bijeenkomst. Ze gaf daarbij aan dat de gemeente haar 'stinkende best' zal doen om de kerk te herbouwen en het museum te heropenen. Daarvoor is echter wel steun van andere partijen benodigd.

Meer informatie
Het onderzoek van B&A is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort, www.amersfoort.nl. In een dossier is alle informatie over de Museumbrand gebundeld.

Informatie: Herman Wiersema, woordvoerder gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 43 63 of 06 52 53 55 41, e-mail h.wiersema@amersfoort.nl.


---- --