Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 357 HZ
Datum: 13 november 2007

Provincie geeft nadere onderbouwing jeugdbeleid

Het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân heeft een nadere onderbouwing gegeven op het jeugdbeleid dat zij de komende jaren wil voeren. De onderbouwing richt zich op drie punten, zogenaamde koersaccenten. Dat zijn steun aan initiatieven voor beperking van instroom in de jeugdzorg, een pilot gezinscoaches en een pact tegen schooluitval. Het college geeft de onderbouwing op verzoek van Provinciale Staten.

Jeugdbeleid neemt een belangrijke plek in in het Coalitieakkoord 2007-2011. Daarin staat het welzijn en welbevinden van het kind centraal. Met een aantal koersaccenten, waaronder de drie genoemde, wil de Provincie invulling geven aan dit beleid.

Steun aan initiatieven voor beperking van instroom in de jeugdzorg Voor de geïndiceerde jeugdzorg wordt de komende jaren nog een groei verwacht. De prognose is dat die groei jaarlijks rond de 15% ligt. In het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2008 is al aangegeven hoe die groei beperkt kan worden.

Pilot gezinscoaches
Jeugdhulp Friesland is begonnen met de voorbereiding van een project rondom gezinscoaches. Ook in het Uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2008 staat de gezinscoach als actiepunt genoemd. De gezinscoach functioneert als ondersteuner van een gezin als dat gezin met meerdere hulpverleners te maken heeft. In Fryslân zouden 40 tot 60 gezinnen voor deze vorm van hulp in aanmerking komen. Die hulp is er nu nog niet, maar moet als pilot binnen twee jaar beschikbaar zijn voor 25 gezinnen. Na positieve evaluatie wordt die hulp ingezet als regulier hulpaanbod. Kosten bedragen E 1.300.000 per jaar.

Pact tegen schooluitval
Dit accent richt zich op zowel de bestrijding van het voortijdig schoolverlaten als de voorkoming van alcoholmisbruik. Wat betreft het voortijdig schoolverlaten staan drie doelen centraal: een betere samenwerking tussen organisaties die met jongeren werken, het stimuleren van leerwerktrajecten voor jongeren die thuis zitten en een betere omgang met leerlingen met gedragsproblemen. Ten aanzien van de preventie van alcoholmisbruik staan vooral onderzoek naar de omvang van het probleem en de aanpak van sluitingstijden centraal. De kosten voor 2008 bedragen E 500.000.

Voor de aanpak van alcoholmisbruik wordt een integraal provinciebreed plan van aanpak opgesteld. Op woensdag 14 november vindt in het Provinciehuis aan de Snekertrekweg een voorlichtingsbijeenkomst voor jongeren plaats.


---- --