Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 356 SJT
Datum: 13 november 2007

Ruim E 928.000,- voor projecten tegen bestrijding armoede

Het college van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van

E 928.250,- subsidie uit het provinciale Armoedefonds aan vier projecten. Deze projecten zijn voorgedragen door de Taskforce Armoedebestrijding, onder voorzitterschap van Pieter van der Zaag, en dragen bij aan de bestrijding van armoede in Fryslân. Het gaat om een bijdrage van E 300.000,- aan het project 'Leergeld' van de Stichting Leergeld Drachten e.o.; om een bijdrage van E 173.250, - aan 'Een Goed Begin' van Jeugdhulp Friesland; E 210.000, - voor het project 'Verhoging interventiekracht sociale teams Fryslân' van de GGD Fryslân en

E 245.000, - voor 'Preventiemedewerker' van GKB Friesland.

Het geld voor de projecten is afkomstig uit het Armoedefonds, tot en met 2010 heeft de provincie in totaal E4 miljoen beschikbaar voor armoedebestrijding. Een toelichting op de vier projecten:

Leergeld van Stichting Leergeld Drachten e.o.: E 300.000,- Korte omschrijving project:
Oprichting 'fonds' ter voorkoming van sociaal isolement dan wel uitsluiting van schoolgaande kinderen in de leeftijd 4 - 12 jaar. Vanuit dit fonds kunnen, nadat eerst de voorliggende regelingen bekeken zijn zaken als school/sport benodigdheden gefinancierd worden.

Advies Taskforce Armoedebestrijding, overgenomen door het college van GS: Aanvraag levert een bijdrage aan de doelstelling van het budget armoede en past binnen de speerpunten bevorderen van participatiemogelijkheden voor kinderen en het tegengaan van niet gebruik van voorzieningen. Project kent breed maatschappelijk draagvlak, wat een structurele voortzetting aannemelijk maakt.

Een Goed Begin van Jeugdhulp Friesland: E 173.250,- Korte omschrijving project:
Ondersteuning van jongeren die schulden of financiële/materiele tekorten hebben in de vorm van een fonds.

Advies Taskforce Armoedebestrijding, overgenomen door het college van GS: De aanvraag past binnen de doelstelling van het budget armoede en past binnen de volgende speerpunten van het armoedebeleid:
- participatiemogelijkheden voor kinderen en jongeren bevorderen.
- bevordering samenwerking en expertise uitwisseling tussen betrokken organisaties.
- training van vrijwilligers.

- bevorderen van arbeidsmarktdeelname van mensen met schulden.

Verhoging interventiekracht sociale teams Fryslân van de GGD Fryslân: E 210.000,- Korte omschrijving project:
Twee jaar durend project bestaande uit twee onderdelen:
1. Inhuren van professionals voor snelle analyse van de schuldensituatie
2. Juridische ondersteuning bij het wijzen van instanties op hun verantwoordelijkheden rondom armoede en de bestrijding ervan

Advies Taskforce Armoedebestrijding, overgenomen door het college van GS: Aanvraag levert een bijdrage aan de doelstelling van het budget armoede en past binnen de speerpunten bevordering van bovenlokale samenwerking en stimuleren van uitbreiding werkwijze sociale teams.

Preventiemedewerker van GKB Friesland: E 245.000,- Korte omschrijving project:
Project waarbij preventiemedewerkers zich gaan bezighouden met het opzetten en verbeteren van het preventie- en nazorgbeleid binnen de schuldhulpverlening van de GKB. Het project kent al landelijke successen.

Advies Taskforce Armoedebestrijding, overgenomen door het college van GS: Aanvraag levert een bijdrage aan de doelstelling van het budget armoede. Het voldoet aan de volgende speerpunten van het armoedebeleid:
- preventie van problematische schulden;

- kwaliteit en slagingskansen van trajecten voor schuldhulpverlening verhogen
- voorlichting over gebruikmaking voorzieningen/bevorderen van zelfredzaamheid
- bevorderen van outreachend werken

- toegankelijker maken van landelijke/gemeentelijke regelingen
- bovenlokale ketenversterking stimuleren.


---- --