Doorbraak in overgevoeligheidstuberculose en malaria diagnostiek

14/11/2007 09:04



PR Newswire



GOERLITZ, Duitsland, November 14 /PRNewswire/ -- Dit jaar, tijdens het 39ste Wereld Forum voor Geneeskunde in Düsseldorf (de MEDICA, die plaatsvindt van 14-17 november) zal Partec, in de wereld een vooraanstaande ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van toegepaste diagnostische oplossingen op het gebied van HIV/AIDS, tuberculose en malaria, een baanbrekende innovatie presenteren voor overgevoeligheidstuberculose en malaria diagnostiek in landen met lage- en middeninkomens.

Tot op de dag van vandaag liepen pogingen om de uitdaging aan te gaan om de urgente behoefte om meer patiënten te screenen vast op de enorme flessenhals dat er geen diagnostische gereedschappen beschikbaar waren die geschikt zijn voor dagelijks gebruik in landen met een lage of moeilijke infrastructuur. Door 's werelds eerste, door Partec ontwikkelde, op batterijen werkende en mobiele fluorescente microscoop, de "CyScope", te combineren met toegepaste testkits, kunnen nu voor het eerst in weinig ontwikkelde landen ook mensen worden gediagnosticeerd die verafgelegen wonen, ver van de hoofdsteden en grote steden.

"De eerste vereiste voor enige verbetering van behandelingsprogramma's op het gebied van TB (tuberculose) en malaria is de beschikbaarheid van diagnostische oplossingen, die aangepast zijn aan de specifieke regionale situatie en infrastructuur, en dat vooral in ontwikkelingslanden. Doordat we op een succesvolle manier een geheel nieuwe klasse van uiterst betaalbare, ultracompacte, robuuste en gebruikersvriendelijke, mobiele fluorescentie microscopen hebben geïntroduceerd, is het nu mogelijk om de vele besmette mensen te bereiken, die voorheen bijna geheel verstoken bleven van testen voor TB en malaria," zei Roland Göhde, CEO van Partec Essential Healthcare. "Vanwege de ontwikkelingen in moderne component technologie, was het mogelijk een unieke compacte microscoop unit te ontwikkelen, die gebaseerd is op een innovatief optisch systeem en nieuwe ultra heldere lichtuitzendende diodes (LEDs), die significante voordelen biedt; niet alleen voor wat gevoeligheid, duurzaamheid en robuustheid betreft, maar bovendien een fluorescente microscoop beschikbaar maakt tegen de lage prijs van 1.000 Euro." De conventionele fluorescente microscopen kosten doorgaans 15.000 Euro of meer.

Naast de fluorescerende microscopen levert Partec tevens de benodigde TB en malaria testkits, die zijn goedgekeurd voor in vitro diagnostisch gebruik (IVD). Voor de TB standaard is een samenwerkingsverband aangegaan met Merck in Darmstadt, Duitsland. Merck, dat de uiterst adequate TB testkits produceert, is een vooraanstaande internationale farmaceutische en chemische onderneming met een geschiedenis van meer dan 300 jaar.

De CyScope wordt in Afrika, Azië en Europa al wijd en zijd gebruikt en heeft klinisch gezien al erg positieve resultaten opgeleverd, zowel voor wat betreft TB als malaria - door verschillende internationale onderzoeksgroepen, bijvoorbeeld in Ghana, Benin, Frans-Guyana, Nigeria en door het gerenommeerde Bernhard Nocht Instituut voor Tropische Geneeskunde in Hamburg. In juni 2007 werd de CyScope onderscheiden met de IQ Innovatie Award van Centraal Duitsland.

Foto is beschikbaar via EPA (European Pressphoto Agency) en kan gratis worden gedownload via: http://www.presseportal.de/pm/44047/partec_gmbh/

Partec GmbH
Mevr. Claudia Khmel
Tel: +49-3581-8746-0
E-Mail: c.khmel@partec.com
http://www.partec.com
Partec GmbH: Mevr. Claudia Khmel, Tel: +49-3581-8746-0, Mail c.khmel@partec.com