Gemeente Goirle


B&W stelt kunstopdracht wijk Boschkens vast

Het college van B&W heeft de kunstopdracht voor nieuwbouwwijk Boschkens vastgesteld. Op advies van de Commissie Kunst en Cultuur komt er bij zowel het oostelijk als het westelijk gebied een kunstwerk aan de rand van Boschkens c.q. aan de Rillaersebaan-zijde. Het thema dat bij deze opdracht hoort is 'Verbinding', ofwel de noordelijk gelegen wijk Boschkens te verbinden met bestaand Goirle. De twee mogelijke locaties zijn de fietsbrug bij de brede school in Boschkens-Oost en de fietsovergang bij het Mill Hill College in toekomstig Boschkens-West. Het kunstwerk moet 'een uitnodiging voor voorbijgangers zijn om binnen de stenen ommuring te stappen en kennis te maken met het hart van de wijk en de mensen die er wonen'.

De nieuwe wijk Boschkens
In nieuwbouwwijk Boschkens worden ten oosten en ten westen van de Tilburgseweg en ten noorden van de Rillaersebaan ruim 800 woningen gebouwd. In Boschkens oost is met bouwen gestart. In het westelijk gedeelte wordt naar alle waarschijnlijkheid eind 2008 / begin 2009 gestart. Nieuwbouwwijk Boschkens kenmerkt zich door randbebouwing rond het groene hart. De buitenzijde van deze randbebouwing wordt gevormd door een muur die op een aantal plaatsen onderbroken wordt.

Voor kunst is via de 1%-regeling een kunstbudget beschikbaar. De Commissie Kunst en Cultuur adviseert het college over de besteding van deze middelen.

Planning
De komende maanden selecteert de Commissie Kunst en Cultuur tien kunstenaars die uitgenodigd worden om een schetsontwerp te maken. Het definitief ontwerp moet in het voorjaar vastgesteld worden, waarna in de zomerperiode met de uitvoering begonnen wordt.