Ingezonden persbericht

Persbericht Schorer Monitor naar seksueel gedrag van mannen die seks hebben met mannen

EMBARGO TOT WOENSDAG 14 NOVEMBER, 13.00 UUR

Amsterdam, 12 november 2007

Schorer Monitor 2007: Risicovolle seks bij deel homomannen

Net als in 2006 heeft 70% van mannen die seks hebben met mannen veilige seks. Hiv-positieve mannen meldden veel vaker onbeschermde seks te hebben gehad wanneer er sprake is van de volgende risicofactoren: drugsgebruik, darkroombezoek en/of dating via internet. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit Schorer Monitor 2007, een onderzoek van de Universiteit Maastricht en Schorer. Daarin beantwoordden bijna 3700 mannen die seks hebben met mannen (MSM) vragen over hun seksleven.

Stijging hiv-testen, maar nog niet voldoende

Schorer adviseert MSM elk jaar een hiv-test te doen, om verdere verspreiding tegen te gaan en om patiënten beter te kunnen behandelen. In de uitslagen van Schorer Monitor 2007 steeg het percentage op hiv geteste mannen weliswaar ten opzichte van 2006 met 3% tot 63%. Maar slechts 32% bleek in de voorafgaande 12 maanden een hiv-test te hebben gedaan.

Soa en vaccinaties

Minder mannen dan in 2006 gaven aan het voorafgaande jaar een soa-diagnose te hebben gekregen (van 14% naar 10%). Het percentage MSM dat volledig is gevaccineerd tegen hepatitis B steeg van 38% in 2006 naar 45% dit jaar. Dit zijn gunstige ontwikkelingen, die nog verder versterkt dienen te worden.

Extra preventie-inspanningen nodig

De onderzoeksresultaten tonen dat vooral binnen de groep hiv-positieven nieuwe preventieactiviteiten nodig zijn, zeker wanneer die mannen daten via internet, darkrooms bezoeken en/of drugs gebruiken. Verder dienen bestaande activiteiten te worden geïntensiveerd, met name om het testen op hiv te bevorderen.

Schorer Monitor

De Schorer Monitor is een jaarlijks onderzoek van de Universiteit Maastricht en Schorer. Via een online enquête onder mannen die seks hebben met mannen wordt onder andere hun seksuele gedrag in het voorafgaande jaar onderzocht. Zo worden ontwikkelingen in kaart gebracht die van belang zijn voor de preventie van hiv en soa bij deze groep. De resultaten worden op 14 november gepresenteerd.

Noot voor de redactie,