Gemeente Wijk bij Duurstede

Gemeente koopt grond voor voorzieningen in Langbroek

In Langbroek bestaat al geruime tijd de wens om een goede woonvoorziening te realiseren voor ouderen en mensen met een handicap. Na onderzoek is gebleken dat de locatie rondom de sportvelden van SVL daarbij de beste plek zou zijn. Dankzij de actieve inbreng van dorpsbewoners en betrokken partijen zijn daarvoor de afgelopen periode plannen ontwikkeld. Woningstichting Volksbelang en zorginstelling Rijnheuvel hebben zich bereid verklaard het woon-zorgcomplex te gaan bouwen en hebben daar, samen met de gemeente, ook een eerste aanzet voor gegeven. Duidelijk is ook dat de sportvelden en de bijbehorende accommodatie van SVL moeten worden vernieuwd. Onderzocht wordt of ook het Dorpshuis, de basisschool Piet de Springer en de SPAR bij de plannen kunnen worden betrokken. Ook wordt nagegaan of de huidige sportzaal verplaatst en uitgebreid kan worden. Omdat er ook een wens is om huizen te bouwen, met name betaalbare starterswoningen, is de gemeente naarstig op zoek gegaan naar mogelijke uitbreiding van het plangebied.

Dat is gelukt. Het college van burgemeester en wethouders heeft overeenstemming bereikt over de aankoop van een stuk grond van circa 8.000 m2 in Langbroek, ten noordwesten van de sportvelden van sportvereniging SVL. Wethouder Jan Burger is verheugd met de aankoop en de mogelijkheden die de grond biedt om de plannen te realiseren. "Er is de afgelopen periode door betrokken inwoners uit Langbroek, maar ook door SVL en andere organisaties, veel energie gestoken in het maken van mooie plannen voor de toekomst van het dorp. Woningstichting Volksbelang en de zorginstelling Rijnheuvel staan in de startblokken om een woon-zorgvoorziening te realiseren. We onderzoeken nu wat haalbaar is en werken met de betrokkenen aan een stedenbouwkundig plan. Begin volgend jaar willen we dat presenteren. We kunnen met deze extra grond daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken om te komen tot een plein met de benodigde voorzieningen voor Langbroek."

Eerder liepen overigens onderhandelingen over de aankoop van een weiland ten noorden van het sportcomplex op niets uit. Deze grond is gekocht door een projectontwikkelaar/bouwer. Het college heeft besloten om deze laatste gronden te laten voor wat ze zijn en deze in principe niet te betrekken bij de verdere planontwikkeling.