Provincie Zuid-Holland

Den Haag, 14 november, Statenfractie Zuid-Holland

PvdA-Statenfractie kiest voor revolutionaire verbetering van het busvervoer

De wegen in Zuid-Holland slibben dicht. Om de provincie bereikbaar te houden en een verkeersinfarct te vermijden, zijn invoering van rekeningrijden en investeringen in trein- en tramverkeer alleen niet voldoende. Ook voor inwoners van dorpen en buitenwijken moet het veel aantrekkelijker worden de bus te pakken en de auto te laten staan. Voor hen is de drempel op dit moment in ieder geval nog veel te hoog.

De PvdA stelt een drastische verbetering voor van de kwaliteit van het busvervoer. De PvdA is natuurlijk blij met de toezegging van GS dat in 2011 meer dan 50% van de OV-knooppunten een uitstekend dynamisch reizigersinformatiesysteem heeft, maar vraagt zich wel af of dat genoeg is om de automobilist te verleiden de auto te laten staan. Fijnmazig, frequent, stipt, schoon, veilig en toegankelijk moeten kernbegrippen worden. En het gaat natuurlijk ook om comfort, zoals optimale informatievoorzieningen per sms.

Hillebrand: 'Elke automobilist kan tegenwoordig een navigatiesysteem aanschaffen dat na het instappen vertelt hoe te rijden en een nauwkeurige prognose van het tijdstip van aankomst geeft. Waarom heeft de busreiziger de afgelopen 50 jaar niet meer gekregen dan een tochtige abri, gefinancierd uit reclameopbrengsten? Bij elke bushalte zou je toch op elk moment betrouwbare informatie moeten krijgen over hoeveel minuten de volgende bus komt?' Mensen verleiden gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dát is volgens de PvdA de oplossing voor de verkeersproblemen in de provincie.

Noot voor de redactie,