Partij voor de Vrijheid (PVV)


woensdag 14 november 2007

Inbreng Fleur Agema tijdens begroting VWS

Voor de veertigers en vijftigers van nu is er in 2020 geen zorg. Dat lijkt ver weg maar het is al over 12 jaar, over drie kabinetten. Laten dat geen kabinetten Balkenende zijn, want bij hen ontbreekt ieder gevoel van urgentie.
Ik dank de minister voor zijn eerlijke beantwoording dat we tot 2020 zo'n 500.000 extra medewerkers - een half miljoen extra medewerkers - in de zorg nodig hebben, maar hoe is het mogelijk dat de minister en de staatssecretaris hier zo rustig in hun bankjes zitten, terwijl ze in de begroting slechts 5 tot 6 duizend extra medewerkers in de zorg aankondigen? 5 tot 6 duizend is één procent van wat we tot 2020 nodig hebben. Eén procent!! Er ligt niets. Geen noodplan voor de pakweg 495.000 extra medewerkers die u tot 2020 nodig heeft. U zegt dat u die nodig heeft als u `niets' doet, nou, als u `niets' doet heeft u ze nog steeds nodig.

Dit kabinet is alleen maar bezig met lief zijn voor allochtonen maar niet met het lief zijn voor de mensen die nu hard werken en straks - over slechts 12 jaar - ouder zijn en dan hulp nodig hebben en dat gewoon niet zullen krijgen omdat het er dan domweg niet is. Dit is geen rampscenario van een PVV-kamerlid uit de oppositie, dit is de werkelijkheid. En dit is zoals het niet moet.
Hoe moet het wel? Op macroniveau moet het kabinet alle zeilen bijzetten om extra medewerkers in de zorg voor elkaar te krijgen en het kabinet moet stoppen met het verkwisten van belastinggeld aan allochtonen. Stop het knuffelen van allochtonen en start het knuffelen van de ouderen en gehandicapten in ons land.
De zorg in Nederland moet goed zijn, voor iedereen toegankelijk en eerlijk verdeeld

Met "goed" bedoelt de Partij voor de Vrijheid meer handen aan het bed, een beter salaris voor de mensen die in de zorg werken en een goede opleiding. Er moet een einde komen aan de medische blunders. De menselijke maat moet terug in de zorg. Het gaat om betrokkenheid en verantwoordelijkheidsGEVOEL.

"Toegankelijk" betekent dat specialistische zorg in alle ziekenhuizen beschikbaar blijft zodat u - de mensen die nu thuis en op hun werk zijn - niet het hele land door hoeven te reizen. Dat er geen wachtlijsten zijn en dat de onderzoeken in het ziekenhuis op dezelfde dag plaatsvinden als de uitslag van de specialist komt. Ook betekent toegankelijk dat er niet aan de poort gekeken wordt of de behandeling die u nodig heeft niet toevallig zodanig `onrendabel' is, dat ziekenhuizen u liever zien gaan dan komen.

Onder "eerlijk verdeeld" verstaan wij dat het niet zo kan zijn dat Roemeense seksvluchtelingen zich op kosten van de Nederlandse belastingbetaler om laten bouwen van man tot vrouw en dat tegelijkertijd voor een klein meisje van drie de kosten voor het verwijderen van een gevaarlijk hemangioom - een groot en gevaarlijk gezwel in haar nek - niet worden vergoed.
Eerlijk verdeeld betekent ook dat de zorgpremie netjes wordt betaald, dat fraude in de zorg keihard wordt aangepakt en dat zorgpasfraude tot het verleden behoort.
Eerlijk verdeeld betekent dat binnen het budget van VWS duidelijke keuzes worden gemaakt tussen kerntaken (de daadwerkelijke zorg en verpleging voor mensen die dat voor korte of langere tijd nodig hebben) en neventaken. Zo kan het niet zo zijn dat mensen noodzakelijke zorg mislopen terwijl er 17 miljoen euro aan sport voor alleen allochtonen uitgegeven wordt.
Of dat 12 Surinamers a 50.000 euro per persoon mogen gaan afkicken in Suriname terwijl de ABWZ zo onder druk staat. De kamer is misschien verbijsterd over zo'n subsidie, ik ben het in ieder geval niet. Want het maakt niet uit of zo'n stichting na jaren drammen nou subsidie krijgt van het Rijk via welk ministerie dan ook, van gemeentes of van provincies, het moet niet. Punt. Als je bij dit soort subsidieverstrekkingen achteraf kijkt of de vooraf gestelde doelen zijn bereikt is dat meestal niet het geval. Het geld is dan wel op en de `hulpverleners' hebben jarenlang een dikke boterham verdiend. Graag een reactie van de staatssecretaris op de proloog die de stichting op haar website heeft geplaatst. Complete wartaal is het. VWS moet `waar voor haar geld' gaan vragen. Veel en veel te vaak zet politiek Den Haag een zak met geld op tafel en koopt daarmee een goed gevoel. Achteraf controleren of de vooraf gestelde doelen zijn bereikt, gebeurt te weinig waardoor veel gemeenschapsgeld verloren gaat. Het subsidiebeleid van VWS is al jarenlang een puinhoop, dat moet stoppen.

Ik dank de minister voor de complete subsidielijst van 2007 en de lijst met voornemens voor 2008. De komende tijd zal ik de lijst bestuderen en een selectie maken van ongeveer 20 subsidieverstrekkingen. Van deze subsidies zal ik de dossiers opvragen waaraan in ieder geval een kopie van de aanvraag en de verantwoording voor de besteding van de gelden achteraf niet aan mag ontbreken. Controleren, dat is de taak van een volksvertegenwoordiger. Controleren of we waar voor ons geld hebben gekregen en er niet alleen maar een goed gevoel is gekocht. Ik vraag een harde toezegging van de minister dat ik de dossiers waarom ik vraag ook daadwerkelijk krijg.

De vraag die steeds gesteld moet worden is hoe zou de zorg in Nederland moeten zijn? De kamer moet zich niet bezig houden of bezig laten houden met ingewikkelde stelselherzieningen.

De kamer moet zich bezig houden met het verbeteren van de zorg, met het stellen van eisen en met het controleren van beleid. De ambulance komt in 35.000 gevallen te laat en de minister vind dat in 20.000 gevallen acceptabel. Het zal maar om uw geliefde gaan. De ambulance is de NS niet!

In verzorgingshuizen is niet eenderde, niet een kwart maar driekwart van de mensen matig ondervoed tot ondervoed. Dáár moet de kamer over spreken. De kamer moet voortgangrapportages bespreken over een offensief tegen ondervoeding!
Het kabinet trekt 10,2 miljoen euro uit voor de financiering van tolken maar dit `kopen van een goed gevoel' verhoudt zich op geen enkele wijze tot Sander die in een rolstoel zit en aan huis gekluisterd is omdat hij halverwege het jaar al door zijn OV kilometers heen is. Die 10,2 miljoen kan het verschil maken voor Sander en ook voor het echtbaar Bisschop die beiden dit jaar 90 worden nog wel naar een tentoonstelling hadden gewild en dat nu in de huidige situatie dus niet kunnen.

De minister stelt dat het wenselijk is de stijging van de zorg iets te `temperen'. Dat is helemaal niet wenselijk. Het is wenselijk dat er precies zoveel zorg geleverd wordt als nodig is, dat er niet afgeknepen of getemperd wordt. Wat als het uw vader of moeder of uzelf betreft die geen zorg krijgt en het wel nodig heeft alleen maar omdat de minister heeft bedacht dat er `getemperd' moet worden? Dat `temperen' betekent bijvoorbeeld dat de grondslag somatisch niet meer geldt bij het aanvragen van ondersteunende begeleiding. In gewoon Nederlands betekent dat wanneer je na je geboorte ziek geworden bent en bijvoorbeeld suikerziekte hebt of Parkinson of MS dat je dan geen hulp meer kunt krijgen bij het doen van boodschappen of de administratie. Dit is niet anders dan de ene zieke ten achter stellen van de andere en dat alleen maar om de zorgvraag op willekeurige en subjectieve wijze te `temperen'.

De-islamisering zorg
De bevolking is het spuugzat voortdurend geconfronteerd te worden met moslims die op het gebied van de zorg een aparte behandeling eisen. Moslims moet op het gebied van zorg de normen en waarden van onze dominante joods-christelijke cultuur bijgebracht worden. Het is ontoelaatbaar wanneer moslims onder bedreiging een vrouwelijke arts eisen (ook al is die niet beschikbaar) en dat een vrouw die op bevallen staat per ambulance naar een ander ziekenhuis wordt vervoerd omdat daar wel een vrouwelijke gynaecoloog aanwezig is. We moeten niet accepteren dat moslima's niet door een ziekenbroeder gewassen wensen te worden. De beste zorg moet voorop staan, het geslacht van de arts mag er niet toe doen. In Marokko worden vrouwen in een ziekenhuis ook niet automatisch geholpen door een vrouw, sterker nog in islamitische landen zijn vrouwelijke artsen zeer schaars. Dat wij vrouwelijke artsen in overvloed hebben, mag niet leiden tot discriminatie van mannelijke artsen. We moeten geen 10,2 miljoen euro op de begroting reserveren voor tolken en vertalers, mensen hebben zelf de verantwoordelijkheid Nederlands te spreken of iemand mee te brengen die kan vertalen. We moeten het niet accepteren dat meisjes op een keukentafel worden gelegd en worden beroofd van hun vrouwelijkheid. We moeten dan het hele gezin uitzetten.
Aan de leugen van het maagdenvlies moeten we niet meewerken. Niet met een operatie en ook niet met een pil.
We moeten in ziekenhuizen en zorginstellingen geen halal voedsel serveren. Halal voedsel is niet onschuldig. Dieren die halal worden geslacht wordt de keel doorgesneden waarna ze langzaam doodbloeden. Daar moeten we niet aan meewerken.


____________________