Gemeente Dordrecht


Lectoraat Huis voor de democratie

13-11-2007

Op 15 november houdt Roel in 't Veld, lector van het Huis voor de Democratie, zijn lectorale rede in de Augustijnenkerk in Dordrecht. De rede heeft als titel "De vloek van het succes. Over de ontwikkeling van democratie". In 't Veld is als lector verbonden aan Hogeschool INHOLLAND.

Het lectoraat Huis voor de Democratie houdt zich bezig met democratische maatschappelijke vormgeving in de brede zin van het woord in de Nederlandse samenleving. Het lectoraat Democratie ondersteunt de beroepspraktijk bij de toenemende vraag naar democratische legitimatie. Binnen Hogeschool INHOLLAND werkt het lectoraat samen met andere lectoraten en opleidingen binnen het Research& Innovation Centre Governance.

Portret Roel in 't Veld In `t Veld

Professor dr. R.J. in 't Veld is onder andere hoogleraar Bestuurskunde aan de Open Universiteit en hoogleraar Good Governance aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Hij heeft talloze publicaties op zijn naam staan, in het bijzonder op het gebied van openbaar bestuur op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Huis voor de Democratie

Het in Dordrecht gevestigde Huis voor de Democratie is een plek voor dialoog zonder taboes, een plek om te leren en te experimenteren wat democratie voor ieder persoonlijk kan betekenen op straat, in de buurt, in de organisatie, in de stad, in de samenleving. Het lectoraat Democratie is gezichtsbepalend voor het inhoudelijke programma van het Huis voor de Democratie.

Dordrecht bakermat van de democratie

Het erelectoraat wordt gehouden in het Hofkwartier in Dordrecht, op de geboortegrond van de democratie. Hier kwamen in 1572 de twaalf steden van Holland in het diepste geheim bijeen in de Statenzaal in `t Hof. Eensgezind nemen ze het besluit om zich tegen de Spaanse bezetter te keren. Met de Unie van Dordrecht, waarin de grondwet werd vastgelegd, geldt de
Statenvergadering als het begin van de zelfstandige Nederlandse staat.