EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

15 november 2007

EVO, TLN en KNV: 'Dringend meer geld nodig voor subsidie roetfilter op vrachtauto's'

EVO, TLN en KNV maken zich ernstige zorgen over het beschikbare budget op roetfilters voor vrachtauto's. Het ministerie van VROM stelt 46 miljoen extra subsidie beschikbaar, maar van dit bedrag is al ongeveer 30 miljoen euro uitgegeven. De organisaties denken dat het vandaag aangekondigde bedrag slechts toereikend is voor enkele weken. EVO, TLN en KNV roepen daarom het kabinet op om snel extra budget voor roetfilters beschikbaar te stellen.

EVO, TLN en KNV schatten in dat er nog minimaal 50 miljoen euro extra subsidie nodig is om alle vrachtauto's te voorzien van een gecertificeerd roetfilter.

In 2006 hebben EVO, TLN en KNV met een tiental gemeenten en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat een convenant ondertekend waarin afgesproken is dat er samen gewerkt gaat worden aan verbetering van de luchtkwaliteit in binnensteden. De afspraak is gemaakt dat ondernemers investeren in roetfilters of schonere vrachtauto's. Omdat dit een enorme impact heeft voor het bedrijfsleven, heeft het Rijk beloofd hier voldoende subsidiemogelijkheden tegenover te stellen.

Veel ondernemers zijn inmiddels overgegaan tot het plaatsen van roetfilters. Met name voor de grote vrachtauto's waren in het begin roetfilters beschikbaar. Dit was zo succesvol dat het merendeel van de subsidie naar deze groep is gegaan. Voor de kleinere vrachtauto's zijn pas sinds kort filters beschikbaar. Zij dreigen nu de subsidie mis te lopen. Aangezien juist deze auto's veel in centra komen waar milieuzones gelden, is het noodzakelijk ook deze voertuigen te voorzien van roetfilters.