Gemeente Breda

Energieteam helpt Bredase huishoudens al 10 jaar om energie te besparen

Vandaag, donderdag 15 november, heeft het energieteam haar 10-jarig bestaan gevierd. In deze 10 jaar verstrekte het energieteam meer dan 6000 gratis adviezen aan huishoudens. Dit tienjarige bestaan werd gevierd met een biologische lunch op het Milieu Educatief Centrum (MEC). Wethouders Willems van milieu overhandigde de medewerkers van het energieteam een linnen doek met een foto van de Grote Kerk, als dank voor hun inzet de afgelopen jaren. Wethouder Willems: Wat Al Gore nu vertelt over klimaatverandering wist het energieteam 10 jaar geleden al: het is belangrijk voor het klimaat om energie te besparen en het levert nog geld op ook!

Werkwijze energieteam

Het energieteam is in 1997 gestart als werkgelegenheidsproject. Inmiddels is het energieteam uitgegroeid tot een begrip in Breda. Op verzoek van een bewoner brengen de consulenten een bezoek aan huis en geven zij advies over de maatregelen die genomen kunnen worden om de energierekening te verlagen. De consulenten kunnen tevens adviezen geven over inbraakpreventie. Na het bezoek wordt het advies schriftelijk thuisgestuurd. Daarin staat beschreven welke maatregelen bewoners kunnen nemen om hun energieverbruik te verlagen, zoals tochtstrips, radiatorfolie of doorstroombegrenzers. Aangezien het Energieteam geen winst hoeft te maken, kunnen de consulenten de maatregelen ook tegen een lage vergoeding uitvoeren. Het energieteam heeft inmiddels al meer dan 6000 gratis adviezen uitgebracht. Dat betekent dat bijna 9% van de huishoudens in Breda al een gratis advies heeft ontvangen van het energieteam. Gezamenlijk hebben deze huishoudens ongeveer 300.000 m3 gas bespaard en hiermee de uitstoot van ongeveer 500 ton CO2 vermeden.

Verplicht energiecertificaat

Vanaf 1 januari 2008 is iedere woningeigenaar verplicht om bij verkoop een energiecertificaat te overhandigen. De gratis adviezen van het energieteam zijn niet geldig als energiecertificaat. Mogelijk is het energieteam in de toekomst wel gecertificeerd voor het opstellen van energiecertificaten.

Ook u kunt gratis advies ontvangen Bredanaars die gratis energie-advies willen ontvangen, kunnen telefonisch een afspraak maken met Kpabel Energie- en Inbraak Preventie Team via telefoonnummer (076) 531 01 80. Kpabel is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 16.30 uur en vrijdag tot 12.00 uur. Mailen kan ook via energieteam@BSWbedrijven.nl. Meer informatie over energie en andere milieugerelateerde onderwerpen staan op www.breda.nl/milieu.

Breda, 15 november 2007