Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT 16:00 uur

"EUROPA NIET ALLEEN PROMOTEN MET STICKERS EN VLAGGEN"

EUROSCEPSIS KOST NEDERLAND GELD EN INVLOED

Den Haag - 14 november 2007 - "Nederland loopt vele miljoenen euro's aan subsidie en onderzoeksgeld mis en heeft te weinig invloed op Europese wet- regelgeving. Als we vast blijven houden aan de eurosceptische houding dan zal dat de komende jaren nog slechter worden." Deze waarschuwing uitte Gerard Schouw, directeur van Nicis Institute en senator voor D66 vandaag tijdens de viering van het eerste lustrum van het Kenniscentrum Europa Decentraal in Den Haag.

Schouw hekelde de geringe Nederlandse invloed in Europa. De invloed van de Europese regelgeving neemt alsmaar toe, terwijl Nederland min of meer toekijkt. "We denken teveel dat Brussel van anderen is, maar Brussel is ook van ons. Als alle partijen, zoals politiek, kenniscentra en de Nederlandse vertegenwoordigingen in Brussel, goed zouden samenwerken dan kunnen we maximale druk opbouwen als het gaat om wet- en regelgeving."

In Europa is er meer dan 50 miljard euro aan subsidie beschikbaar voor onderzoek, zo stelde Schouw als voorbeeld. "We laten daar teveel van liggen". Volgens Schouw is er ook durf voor nodig om als Nederland nieuwe initiatieven te ontplooien. "Toen we bij Nicis Institute vijf jaar geleden startten met een Europees kennisnetwerk voor de steden (EUKN, European Urban Knowledge Network) werd ons dat sterk ontraden. Door gebruik te maken van de juiste netwerken zijn wij als Nicis Institute nu leidend als het gaat om de uitwisseling van Europese kennisvraagstukken."

Nicis-directeur Gerard Schouw heeft de stellige overtuiging dat de voorstanders van Europese samenwerking moeten ophouden om Europa alleen te promoten met stickers en vlaggen. "We moeten ook stoppen met te roepen dat al het slechte van Europa komt. We kunnen onze energie beter steken in een strategie van samenwerken en daarmee het beste uit Europa binnenhalen."

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht