CDA

De Vries: Fusietoets voor zorginstellingen

CDA-Kamerlid Jan de Vries heeft tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid bedenkingen geuit over te grote ziekenhuizen.

Als het aan de CDAâer ligt, worden de voorwaarden waaronder ziekenhuizen en verpleeghuizen samen mogen gaan scherper. âIk maak me grote zorgen over de fusiedrang in de zorg. De kwaliteit en de bereikbaarheid zijn in het geding. Dikbetaalde bestuurders staan ver van de werkvloer.'

De Vries wil dat kartelwaakhond NMa ook bij fusies van kleinere instellingen gaat kijken of deze door de beugel kunnen. Daarbij moeten niet alleen economische overwegingen een rol spelen, maar moet er meer gekeken worden naar kwaliteit van de zorg, de bereikbaarheid voor de patiënt en de maatschappelijke positie van een instelling in de regio. Zijn voorstel kreeg een ruime meerderheid in de Kamer.

Verder wil de Kamer dat meer vruchtbaarheidsbehandelingen in het basispakket van de zorgverzekering komen. CDA-kamerlid Janneke Schermers: âIk vind het niet logisch dat sinds begin dit jaar de ivf-behandeling weer volledig terug is in het basispakket, terwijl medicijnen voor eenvoudiger vruchtbaarheidsbehandelingen niet vergoed worden. Zo lijken mensen uit te gaan wijken naar ivf terwijl een goedkopere én minder zware behandeling ook zou kunnen helpen.â

De CDAâster riep minister Ab Klink in het debat ook op om te komen met een verbod op misleidende reclames voor geneeskrachtige kruiden. Deze zijn vaak gevaarlijk, ook omdat ze gemengd worden met niet-natuurlijke stoffen. âDat de kruidenbrouwsels niet helpen is één ding, en het is ook de verantwoordelijkheid van de koper om daar al dan niet op te vertrouwen. Maar de middelen bevatten soms ook gevaarlijke stoffen, en dat blijft vaak onvermeld. Het CDA vindt dat de consument hiertegen beschermd moet wordenâ, zo zei Schermers.

---