Regering.nl

Startschot voor maatschappelijke stage

Nieuwsbericht | 15-11-2007

Minister-president Balkenende en staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) hebben het startschot gegeven voor de maatschappelijke stage. Zij openden onder meer de website Samenlevenkunjeleren.nl.

Op de nieuwe website staat alle informatie over de maatschappelijke stage voor scholieren, scholen en stageaanbieders. Zo kan een leerling binnenkort met één druk op de knop zien welke maatschappelijke stageplaatsen er in zijn of haar regio beschikbaar zijn. Ook kunnen (vrijwilligers)organisaties zich aanmelden als zij maatschappelijke stagiairs nodig hebben.

Vanaf 2011 moet elke middelbare scholier een maatschappelijke stage lopen. Voor 195.000 scholieren zijn dan tussen de 100.000 en 130.000 stageplaatsen nodig. Op dit moment lopen circa 60.000 middelbare scholieren een maatschappelijke stage.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft met verschillende organisaties en bedrijven afspraken gemaakt over het creëren van stageplaatsen en het begeleiden van stagiairs. Hierdoor zijn op dit moment tienduizenden extra maatschappelijke stageplaatsen beschikbaar.

Scholieren kunnen zelf de maatschappelijke stageplek kiezen die bij hen past. Dat kan variëren van een wijkfeest organiseren, ouderen e-mail-les geven tot een jeugdteam van de lokale voetbalvereniging trainen.

Dag van Respect

Minister-president Balkenende en staatssecretaris Van Bijsterveldt gaven het startschot voor de maatschappelijke stage tijdens de landelijke Dag van Respect. Zij spraken ook met de BrainBOX, de junioradviesraad van de stichting Dag van Respect.

Andere bewindslieden, zoals de staatssecretarissen Bijleveld (BZK) en Albayrak (Justitie), gaven op deze dag op scholen gastlessen over respect.

De Dag van Respect wordt jaarlijks georganiseerd voor jongeren om meer aandacht te vragen voor respect voor elkaar, natuur en milieu en de samenleving.