Ingezonden persbericht


Nieuws op www.wijninfo.nl

Nieuwe geslaagden Diploma Course Benelux

Persbericht

Leiden, 13 november 2007

Dit najaar zijn er in Nederland en België wederom 6 personen geslaagd voor de Diploma Course van de Wine & Spirit Education Trust (WSET). De Diploma Course is de hoogste en zwaarste wijnopleiding in de Benelux, die algemeen gezien wordt als de vooropleiding voor Master of Wine.

Vier dames uit Nederland en een dame en een heer uit België

Opvallend is dat er in Nederland wederom alleen vrouwelijke geslaagden zijn. Dit zijn Catharina Honig, Sacha Oerlemans, Natalja Eggen en Bonnie Stibbe en. In België slaagden 2 personen: Sybille Troubleyn en Derek Koch.

De geslaagden uit Nederland in het kort

Catharina Honig, telg uit de bekende Zaanse Honig familie, leefde en werkte lange tijd in Zuid-Afrika.

Na een Bachelors degree in economie en een MBA, werkte zij in verschillende functies in het bankwezen, waarna ze in 1995 in de wijnbusiness terecht kwam als Group Product Manager bij Douglas Green Bellingham. Sinds 2001 is zij geremigreerd naar Nederland en werkte hier o.a. voor Nedervecht Wynkopers, 'n Zuid-Afrikaanse wijn specialist. Ook volgde zij in Nederland de vinologen opleiding en vervolgde deze met de Diploma Course. Zij is de enige Nederlandse die de Diploma Course "with Merit" heeft afgesloten. Deze hoge waardering kregen wereldwijd slechts 20 personen voor haar. Op dit moment is Catharina Honig bezig met het tweede jaar van de Master of Wine opleiding in London en heeft zij haar zinnen gezet om de eerste vrouwelijke Nederlandse Master of Wine te worden.

Sacha Oerlemans is marketing executive van de Australian Wine & Brandy Corporation voor continentaal Europa. In deze internationaal georiënteerde functie kan zij de opgedane kennis van de Diploma Course goed gebruiken. Het wordt hierbij als toegevoegde waarde beschouwd, wanneer zij ook over wijnen uit andere landen kan praten, dan alleen Australië, en deze met elkaar kan vergelijken. Sacha is afgestudeerd in communicatiewetenschappen en gaf haar loopbaan vier jaar geleden een volkomen andere wending. Ze besloot haar carrière bij grote internationale ondernemingen (in sales & marketing) vaarwel te zeggen om zich geheel te wijden aan het product dat haar passie heeft: wijn. Ze vertrok naar Beaune, alwaar ze een post-graduate studie "Connaissance et Commerce International des Vins" deed en in de export ging werken bij een négociant. Teruggekomen in Nederland startte ze bij de Haagse vestiging van de Australian Wine & Brandy Corporation.

Natalja Eggen is momenteel niet werkzaam in de wijnbrache, maar werkte voorheen bij Ven, Thiessen Wijnhandel en werkte mee aan de opzet van de Diploma Course in Nederland in 2001. Omdat zij zich meer wilde verdiepen in de commerciële, wijntechnische en wijnlandbouwkundige aspecten van wijn, is zij met de Diploma Course begonnen. Haar sprak vooral de zakelijke opzet en het internationale karakter van de opleiding aan, en het feit dat het proeven van de wijn meer gericht is op het herkennen van kwaliteit en minder op blind herkennen.

Bonnie Stibbe, begon aan de Diploma Course als wijn hobbyiste, na daarvoor het SVH wijncertificaat en de WSET Advanced Certificate te hebben gehaald. Bonnie Stibbe is van origine Amerikaanse, maar woont sinds 1992 in Nederland. In de VS behaalde zij een Bachelor's degree in geologie en een Master's degree in planologie en werkte zij jaren als ambtenaar in Californië en Washington op het gebied van stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening. Bonnie Stibbe wil met haar diploma andere studenten gaan helpen als tutor voor de Diploma Course.

De geslaagden uit België in het kort

Sybillle Troubleyn, is directeur-eigenaar van WineWise, de aanbieder van de WSET opleidingen in België. Voor het behalen van de Diploma Course, had zij reeds menig opleiding op wijngebied gevolgd. Zo begon zij haar studie op de hotelschool in Brugge en perfectioneerde haar wijnkennis vervolgens in Bordeaux met een BTS in "Commerce des Vins et Spiritueux" en een universitaire graad in "Aptitude a la dégustation". Terug in België werkte zij achtereenvolgens bij Sopexa en Vinopress en was zij mede oprichtster van het Eigentijds Vlaams Wijninstituut.

Derek Koch is een in België geboren Zuid-Afrikaan en voormalig advocaat. Hij is oprichter van de European Wine Academy (http://www.europeanwineacademy.org/), welke in samenwerking met internationale universiteiten en wijnscholen, een netwerk biedt voor wijnopleiders. Op dit moment houdt hij zich bezig met het opzetten van nieuwe wijnscholen in China en Zuid-Amerika. Verder is hij tevens importeur van nieuwe wereld wijnen en wijnschrijver. Tot slot is hij ook jurylid voor de "Concours Mondiale du Vin Bruxelles" en de prestigieuze 'International Wine & Spirits Competition' in Engeland.

Diploma Course:

De Diploma Course is de hoogste en zwaarste opleiding op wijngebied in de Benelux, die bovendien als enige internationaal erkend is. Het is een Engelstalige opleiding, waarbij uitsluitend les wordt gegeven door Masters of Wine. De Diploma Course wordt in Nederland verzocht door Frank Smulders Wijneducatie en in België door Sybille Troubleyn van WineWise en wordt op een gemeenschappelijke plaats, net onder Breda, gegeven.

Voor meer informatie:

Meer informatie over de cursussen van Frank Smulders Wijneducatie zijn te vinden op: http://www.wijneducatie.nl/. Meer informatie over de cursussen in België is te vinden op http://www.winewise.be/