Gemeente Smallingerland


Uitvoering pardonregeling

166 mensen hebben in Smallingerland inmiddels een verblijfsvergunning gekregen op basis van de landelijke pardonregeling.

In onze gemeente hebben inmiddels 166 personen die een verblijfsvergunning gekregen op basis van de pardonregeling. Van deze groep wonen nog 106 mensen in het AZC. Zij wachten op een woningaanbod van het IND of ze zoeken zelf naar woonruimte. Op het woonaanbod van het IND hebben ze weinig invloed, dat kan ook een woning in bijvoorbeeld Rotterdam of Zierikzee zijn. Als ze hier willen blijven of naar een specifieke woonplaats willen verhuizen, dan moeten ze zelf zoeken. De mensen in het AZC hebben geen inkomen maar worden daar onderhouden en volgen daar een inburgeringscursus.

Buiten het AZC is er een groep asielzoekers, waarvan er 60 inmiddels een verblijfsvergunning hebben gekregen en 20 nog daarop wachten. Deze mensen hebben niet altijd een zelfstandig woonadres en zijn vaak afhankelijk van hulp van derden. Op het moment dat zij hun verblijfsvergunning hebben ontvangen is het noodzakelijk dat ze zich inschrijven in een gemeente op een zelfstandig woonadres, pas dan komt men in aanmerking voor een uitkering. In afwachting daarvan wordt aan deze groep leefgeld verstrekt. De groep die leefgeld ontvangt is kleiner dan eerst werd aangenomen, onder andere door de snelle werkwijze van de IND.

Alle mensen met een verblijfsvergunning moeten een inburgeringscursus volgen. Het COA werkt aan een inburgeringscursus die is opgebouwd uit modules. Op deze manier kan de inburgering voortgezet worden na verhuizing uit het AZC. Zodra men zelfstandig woont en een uitkering heeft aangevraagd, komt men in beeld bij Sociale Zaken die dan de taak van het COA overneemt en het traject van inburgering verzorgt.