Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - woensdag 14 november 2007

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist om het in 2007 beschikbaar overgedragen krediet van 173 miljoen euro naar de dotatie aan het Toekomstfonds te herverdelen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent 210.00 euro subsidie toe aan de Unie van Zelfstandige ondernemingen (UNIZO) voor het project 'Leerondernemingen'. Het project besteedt aandacht aan het stimuleren van ondernemingszin bij studenten en het voorbereiden van de keuze voor een zelfstandig beroep of een zelfstandige tewerkstelling. Het is een didactisch-pedagogische werkvorm waarbij een klas een eigen bedrijf, met een eigen locatie, eigen kapitaal, product, naam, marketing en management opzet in school. De Leeronderneming wordt ingericht binnen de lestijden en vanuit het vakgebied van de opleiding.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering machtigt het Universitair ziekenhuis Gent tot het aanvaarden van een schenking door Serono Benelux bv. Deze schenking is bedoeld voor de financiering van de verbouwing van de dienst Fertiliteit van de dienst Vrouwenziekten.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het zetelakkoord tussen België en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van een provisioneel krediet voor de uitvoering van een aantal maatregelen uit het Sectoraal Akkoord 2005-2007 (carenzdag, stapsgewijze verhoging eindejaarstoelage, verhoging nachttoelage en de toelage voor zaterdagprestaties en overuren rang A1).

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit aan Activa Belgium bvba in het kader van de projectoproep 'Managers van Diversiteit'. De start- en einddatum van het project 'Ontwikkeling Potentieel Ondernemerschap' worden met één maand verschoven. Het loopt nu van 1 januari 2007 tot en met 30 november 2007. De datum waarop het eindverslag moet worden ingediend, wordt 15 december 2007.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van Verkeersveiligheidsplan goed. Het plan creëert een kader voor het te voeren verkeersveiligheidsbeleid op Vlaams niveau en bevat een maatregelenpakket. De nieuwe verkeersveiligheiddoelstelling voor 2015 wordt: maximaal 250 doden en dodelijk gewonden en maximaal 2000 zwaargewonden in Vlaanderen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering beslist tot een kapitaalverhoging van de VVM De Lijn van maximaal 1.369.188 aandelen aan 25 euro per aandeel.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 601.000 euro subsidie toe aan de vzw Ondersteuningsstructuur Bijzondere Jeugdbijstand in Brussel voor het organiseren van het project 'Ondersteuning van de Bijzondere Jeugdbijstand'.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit van de vijf screeningscentra voor de uitvoering van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Uit de registratiecijfers tot en met augustus 2007 blijkt dat een aantal centra een sterk verhoogde deelname kennen. Eén van de factoren is de Kom Op Tegen Kanker-campagne, daarnaast heeft de verhoogde sensibiliseringsactiviteit van Logo's en vrouwenverenigingen ook invloed gehad. Het subsidiebesluit wordt nu gewijzigd om de toename in screenings financieel op te vangen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De wet van 3 december 2005 kent een inkomenscompensatievergoeding toe aan zelfstandigen die het slachtoffer zijn van hinder door werken op openbaar domein. Om het participatiefonds, dat die vergoeding uitbetaalt, te spijzen, heeft de wet een financieringsmechanisme vastgelegd dat iedere bouwheer verplicht een bijdrage te betalen. In dit kader beslist de Vlaamse Regering aan de federale regering te vragen een in ministerraad overlegd besluit uit te vaardigen waarbij alle werken aan onbevaarbare waterlopen van 1ste, 2de en 3de categorie ontheven worden van de in de wet beschreven inkomenscompensatievergoeding.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering de naam van het Agentschap Infrastructuur definitief in Agentschap Wegen en Verkeer.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpprogramma Doelstelling 3 Europese Territoriale Samenwerking URBACT II voor de programmaperiode 2007-2013. Het URBACT II-programma zal lokale en regionale actoren samenbrengen om hun kennis en ervaring uit te wisselen en om een gezamenlijke ontwikkeling van structuren en procedures uit te bouwen ter bevordering van de effectiviteit van het stedelijk beleid.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt drie addenda goed bij de beheersovereenkomst met het FWO-Vlaanderen (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek). FWO-Vlaanderen ondersteunt op basis van interuniversitaire competitie het grensverleggend onderzoek aan de Vlaamse universiteiten. Addendum 7 voorziet bijkomende middelen om extra projecten te financieren die door Vlaamse onderzoekers worden uitgevoerd aan de 'big science'-faciliteiten waarvoor de Vlaamse/federale overheid het lidgeld betaalt. Addendum 8 verandert de kwalificatie-eisen voor buitenlandse experts en addendum 9 verlengt de termijn van de lopende beheersovereenkomst tot 30 september 2008.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de ondersteuning van interfaceactiviteiten van de Vlaamse universiteiten. Het besluit beoogt de bevordering van de samenwerking tussen de Vlaamse universiteiten en bedrijven, van economische valorisatie van het universitaire onderzoek en van de oprichting van spin-off bedrijven. De wijziging omvat de verlenging van de looptijd van het eerste beleidsplan van de interfacediensten met één jaar.