Ingezonden persbericht


|Persbericht                                          
Nederlander herkent waarschuwingstekens kanker slecht KWF Kankerbestrijding start campagne 'Ken de 9 signalen'.

Amsterdam 15 november 2007 - Nederlanders herkennen maar 4 van de 9 signalen die tot kanker kunnen leiden. Van de ondervraagden zegt 90% wel te letten op waarschuwingstekens van kanker. Ook vinden ze het belangrijk en nuttig om bij klachten naar de huisarts te gaan. Toch ervaart een derde van de mensen een drempel om naar de huisarts te gaan. Dit blijkt uit recent onderzoek van KWF Kankerbestrijding en de Universiteit Maastricht. KWF Kankerbestrijding wil met de campagne 'Ken de 9 signalen' mensen stimuleren tot tijdige actie als zij een klacht hebben die op kanker duidt. Daartoe is www.klachtadvies.nl ontwikkeld.

Kennis over mogelijke signalen van kanker is hoger in de leeftijdsgroep 50-64 jaar dan die van ouderen (65+). Tweederde van alle kankersoorten wordt ontdekt bij mensen die 60 jaar of ouder zijn. De campagne 'Ken de 9 signalen' richt zich dan ook voornamelijk op ouderen.

Meer inzicht in ontbrekende kennis
Er is nog veel winst te halen. Door kanker in een vroeg stadium te herkennen, kan de ziekte eerder worden behandeld, is er meer genezing mogelijk en uiteindelijk minder kankersterfte. Vroege opsporing en verbeterde behandeling hebben in het verleden bijgedragen aan een verbeterde overlevingskans voor verschillende soorten kanker, waaronder een aantal veelvoorkomende soorten zoals borst- en dikkedarmkanker.

Naast dat mensen zelf signalen van kanker kunnen herkennen, is het ook van groot belang voor vroege ontdekking dat mensen deelnemen aan bevolkingsonderzoeken. Hierbij kan kanker worden opgespoord wanneer iemand nog geen klachten heeft, of kan er een voorstadium van kanker worden ontdekt. Bijvoorbeeld door het uitstrijkje voor de screening op baarmoederhalskanker en door het maken van borstfoto's bij het bevolkingsonderzoek borstkanker. KWF Kankerbestrijding wil met de campagne 'Ken de 9 signalen' meer mensen bewust maken van de voordelen van vroege ontdekking door hun kennis hierover te vergroten.

Internetmodule: www.kwfklachtadvies.nl
Om mensen te helpen klachten van kanker te herkennen en om mensen te helpen bij het inschatten van de urgentie van een doktersbezoek, heeft KWF Kankerbestrijding een internetmodule ontwikkeld. De meest voorkomende klachten zijn blijvende heesheid of hoest, slikklachten, nieuwe of veranderende moedervlekken, gewichtsverlies zonder aanleiding en urine + wegproblemen. Op basis van gegevens over de aard en duur van de klachten geeft de internetmodule informatie en advies. Of een klacht daadwerkelijk op kanker wijst, kan uiteindelijk alleen een arts na medisch onderzoek (weefselonderzoek) constateren. Onderzoek uitgevoerd onder 50-plussers door Universiteit Maastricht i.o.v. KWF Kankerbestrijding (N=585), Oktober 2007



Ingezonden persbericht