Beaujolais villages nouveau 2007


Een jarenlange traditie

DEN HAAG, 20071115 -- De officiële `debloccage' is op de derde donderdag van november, dit jaar donderdag 15 november 2007. Al jarenlang is het gebruikelijk dat woensdag nacht 14 november precies om 24.00 uur tot circa 01.00 uur de Beaujolais Nouveau 2007 wordt gepresenteerd bij Wijnkoperij De Gouden Ton Den Haag. Speciaal voor deze gelegenheid is er een 6 liter (Méthusalem) gebotteld die deze avond werd geopend. Donderdag 15 november bij het RTL4 journaal om 19.30 uur

De witte en zwarte brigades van de `lokale Haagsche horeca' waren ruim vertegenwoordigd en lieten de Beaujolais villages nouveau 2007 zich goed smaken; Restaurant Basaal, Restaurant Maxime, restaurant Calla's, Restaurant Max, restaurant les Ombrelles, restaurant ZouitdeZee, restaurant Fouquet, restaurant Viszooi, restaurant Amdez, restaurant Didong, restaurant Savarin, restaurant Ben Kei en Stijlslagerij Englebert (befaamd vanwege het Livar varken).


De Beaujolais villages nouveau 2007 van Trénel Fils heeft een prachtige, heldere, opvallende, robijnrode kleur, spetterende geur van vers fruit;bramen, aardbeien, frambozen, sappig van smaak en soepel in de mond, zachte ronde fruittonen en een frisse fruitrijke afdronk, met schroefdop. Een zeer goede voorbode voor het wijnjaar 2007.

Chefkok Marcel van der Kleijn van Restaurant Calla's (1 michelin ster, nr 25 in Lekker top 100, GM 16) was zeer enthousiast over de kwaliteit van de Beaujolais Villages 2007; "Ik heb volgens mij nog nooit zo'n lekkere Beaujolais primeur geproefd, heerlijk fruitig, soepel en zeer smaakvol! Hij smaakt naar een goed glas rode wijn".

Al decennia is de Beaujolais nouveau de officiële voorbode voor de Franse wijnen van het nieuwe wijnjaar (op de 3e donderdag van november). Traditiegetrouw speelt de wijnhandel en horeca daar gretig op in.

De afgelopen jaren is deze traditie enigszins achterhaald, immers er zijn al wijnen te koop uit 2007 uit de nieuwe wereld (Chili, Zuid-Afrika, Australïe). Andere primeurwijnen komen nét iets eerder uit; Novello's primeur wijnen uit Spanje etc etc.

Prinsjesdag is ieder jaar dezelfde dag en de inhoud is 'geheim', St.Hubertusdag is ieder jaar op 15 oktober, de asperge tijd is ieder jaar eind april tot half juni. Een Boterletter past niet in de zomer en nieuwe Haring is niets voor de winter, alleen al de koude voeten als u aan de Haringkraam staat......

Beaujolais Primeur, of Nouveau is ook een dergelijk tijdsgebonden traditie. De beste primeur is bijna ieder jaar afkomstig van Trénel & Fils uit Charnay-les-Mâcon, het is een Beaujolais-Villages. De hoeveelheid gewonnen wijntests met deze wijn zijn te talrijk om bij te houden. Ook in andere landen winnen de wijnen van Trénel met grote regelmaat proeverijen en daarom is het zaaks er op tijd bij te zijn.





Wijnkoperij de Gouden Ton