Coevorden verdient als oudste stad van Drenthe een feest


COEVORDEN, 20071115 -- Stichting Coevorden 600 jaar stadsrechten' heeft dit jaar een activiteitenprogramma samengesteld. Daartoe hebben de bestuursleden zelf activiteiten op touw gezet, maar tevens een beroep gedaan op de meest uiteenlopende organisaties om ook te zorgen voor evenementen of bestaande activiteiten te voorzien van een passend tintje.

De gemeente Coevorden vond, dat deze mijlpaal in de geschiedenis zeker gevierd en herdacht moet worden. Daarom nam zij het initiatief tot oprichting van een stichting, waarvoor zij mensen van divers pluimage benaderde om zitting te nemen in het bestuur.
Bisschop Frederik van Blankenheim schreef op 31 december 1407 de oorkonde uit, waarmee Coevorden verlenging van stadsrechten kreeg. Al eerder kreeg Coevorden stadsrechten, maar dat document was verloren gegaan. Coevorden is daarmee de oudste stad van Drenthe, want Assen en Meppel kregen die status pas aan het begin van de negentiende eeuw.
Coevorden was en is een markante stad. De ooit zo belangrijke handelsroute van Münster naar Groningen voerde langs Coevorden. Ook mensen als Bommen Berend, de Podagristen en Rudolf van Coevorden speelden een prominente rol.
In de organisatie en coördinatie van activiteiten speelt
samenwerking een sleutelrol om zo de hele bevolking bij het feest te betrekken. Er zijn natuurlijk allerlei feestelijkheden, maar ook op cultureel, educatief, sportief, economisch en historisch gebied zijn
er evenementen.
Van belang is het bevorderen van saamhorigheid tussen de
inwoners van de stad en natuurlijk is promotie van de stad in de regio, maar ook in het hele land van belang. Immers, Coevorden staat met alle plannen in de stad aan de vooravond van een nieuw tijdperk.
Zie verder www.600jaarcoevorden.nl





Ingezonden persbericht