PvdA Rotterdam


PERSUITNODIGING

Rotterdam, 15 november 2007

Presentatie 'Standbeeld voor Gastarbeiders in Rotterdam' Het plan van aanpak voor een standbeeld in Rotterdam voor de gastarbeiders wordt deze middag gepresenteerd, de leden van de werkgroep worden voorgesteld en het rekeningnummer wordt bekend gemaakt.

Wat: planpresentatie 'Standbeeld voor gastarbeider in Rotterdam' Wanneer: Vrijdag 16 november 2007
Hoe laat: 16.00 uur
Waar: Op het Afrikaanderplein, voor nr 3
(bij slecht weer in wijkgegouw 't Klooster aan het Afrikaanderplein 3)

Verbondenheid
In het jaar 1964 is er een verdrag getekend tussen Nederland, Turkije en Marokko om gastarbeiders binnen te halen. In 2009 is dat 45 jaar geleden. Het is dan een mooi moment om iets te doen; een standbeeld voor de gastarbeider op het Afrikaanderplein zou daar goed bij passen. De gastarbeiders van toen hebben, met hun Nederlandse collega's, een belangrijke bijdrage geleverd aan de (weder-)opbouw van Nederland en Rotterdam in het bijzonder. De bedoeling was dat zij hier een paar jaar zouden werken en daarna weer teruggaan, maar dat is anders gelopen. Ze wonen nog steeds in Nederland. Nu ze met pensioen zijn blijven zij vaak wat langer in hun land van herkomst, maar voorgoed weggaan uit Nederland gebeurd zelden. De gastarbeiders die voorgoed weggaan, gaan vaak pas weg in een kist bestemd voor vertrek met het vliegtuig. Hier spreekt een niet te mistverstane loyaliteit richting Nederland uit. Mensen willen alleen nog voorgoed weg uit Nederland op het moment dat ze begraven worden in het land van oorsprong.

De eerste gastarbeiders kwamen in die tijd vooral in de Afrikaanderwijk te wonen. Vele gastarbeiders daarna zijn hun wooncarrière ook in de Afrikaanderwijk begonnen. De eerste problemen kwamen daar voor, maar ook de eerste successen. Zelfs de eerste vereniging die door gastarbeiders is opgericht, heeft daar haar zetel. Dat is waarom wij het standbeeld daar willen realiseren.

Samenwerking
Dit is een samenwerkingsproject van het Centrum voor Beeldende Kunst, de cultuurscout van de deelgemeente Feijenoord en de Federatie D.S.D.F . Deze laatste heeft een werkgroep gevormd die tot doel heeft het realiseren van een standbeeld voor de gastarbeider De werkgroep gaat samen met de andere betrokkenen een jury in het leven roepen. De jury geeft opdracht aan 3 kunstenaars een schets te maken en de winnende schets krijgt de opdracht.

Het project wordt gesteund door zowel de Turkse als de Marokkaanse gemeenschap en door de gemeente. Het geld dat daarvoor nodig is hebben de gemeenschappen bij elkaar gekregen. In totaal is er een budget van 100.000 euro. Het standbeeld zal te zijner tijd worden onthuld door hoogwaardigheidbekleders uit Nederland,Turkije en Marokko.

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Zeki Baran, 06-456 28 445