Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 16 november 2007

Palletruil doorn in het oog, TLN wil alternatief

De huidige systematiek van de palletruil is voor Transport en Logistiek Nederland (TLN) een doorn in het oog. Het systeem is onnodig complex, enorm kostbaar voor de vervoerder en komt nu ook voor rekening van de vervoerder. Een mogelijk alternatief is om de pallet als verpakking te beschouwen. Dat blijkt uit onderzoek van TLN. Daarmee komen de kosten voor rekening van de verlader en de ontvangger die dan ook de eigenaar van de pallet zijn.

De pallet is een nauwelijks weg te denken onderdeel van de logistieke keten. Tientallen miljoenen pallets zorgen ervoor dat goederen als gebundelde transporteenheid efficiënt kunnen worden vervoerd en opgeslagen. Opdrachtgevers maken vooral gebruik van pallets via een palletkringloop met palletruil. De vervoerder levert volle pallets af en neemt lege pallets retour. De vervoerder wordt door zijn opdrachtgever aansprakelijk gesteld voor eventueel verlies, vermissing en voor de kwaliteit van de teruggenomen pallets.

Het huidige systeem kost de Nederlandse transportsector naar schatting tussen de 30 en 50 miljoen euro per jaar. In navolging van Denemarken, Zwitserland, Italië en recentelijk België, pleit ook TLN voor een andere palletsystematiek die beter recht doet aan de tijd en kosten die er voor de vervoerder mee gemoeid zijn. Dit is niet alleen een economische noodzaak, bovendien kan de maatregel bijdragen aan efficiënter en daarmee milieuvriendelijker vervoer van lege pallets. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor inschakeling van gespecialiseerde palletverhuurbedrijven.


---

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, T 079 3636115