Gemeente Soest

Tribunes Beukendal

Datum: 16/11/2007

De tribunes in sporthal Beukendal voldoen aan de veiligheidseisen en vormen geen gevaar voor sporters of toeschouwers.

Die conclusie trekt de gemeente Soest na onderzoek van de onlangs geplaatste kanteltribunes. Het onderzoek volgde op vragen uit de gemeenteraad, waarbij de veiligheid in twijfel werd getrokken.

Uit het onderzoek is gebleken dat er niet gezaagd is aan de tribunes. Enkele fracties uit de gemeenteraad was ter ore gekomen dat dat wel zou zijn gebeurd. Verder is onderzocht of de veiligheid van de (sport) gebruikers in gevaar dreigt te komen.

De kanteltribune moet - zoals de benaming al aangeeft - gekanteld worden om wel/niet gebruikt te worden. Dat houdt in dat deze tribune vóór de zijwand van hal staat en niet, zoals een telescooptribune, kan worden ingeschoven in de wand. De afstand tot het speelveld is echter van dien aard dat er voor spelers geen gevaar zal optreden.

Voor sporten die veel bewegingsruimte buiten het speelveld nodig hebben is er de mogelijkheid om de tribunes elders in de hal op te slaan, of de opstaande stijlen te beschermen met matten. Voor de meeste sporten, zoals handbal, korfbal, zaalhockey en zaalvoetbal, is de afstand tussen speelveld en tribunes groot genoeg.

Bij basketbal is dat ook het geval voor wedstrijden, maar er is wel een punt van aandacht bij trainingen. Om voluit te kunnen trainen worden op trainingsavonden van de basketbalvereniging Redstar in de breedterichting drie velden naast elkaar gebruikt. Voor twee velden kunnen er problemen ontstaan, indien de tribunes gekanteld of uitgeklapt op de huidige plek blijven staan. In bijzijn van een bestuurslid van The Red Stars is gezocht naar een alternatieve en veiliger opstelling voor deze trainingsavonden. Deze wordt verkregen door de kanteltribunes op te slaan in de toestelberging. Dit is bewerkelijk, maar zorgt wel voor een veilige trainingsavond.

Waarom kanteltribunes?

De nieuwe kanteltribunes zijn geplaatst omdat begin 2007 één van de bestaande telescooptribunes defect en bovendien niet meer te repareren was. In april is besloten de tribune zo snel mogelijk te vervangen. Daarbij is gekozen voor kanteltribunes in plaats van een dure telescooptribune. Dit omdat de sporthal zelf over vijf tot acht jaar is afgeschreven en de discussie over de toekomst van de hal dan zal worden gevoerd.

De kanteltribunes worden elders in het land al gebruikt als alternatief voor telescooptribunes. Ook de Soesterbergse Banninghal heeft kanteltribunes. De kanteltribunes zijn makkelijk en eenvoudig te verplaatsen en daardoor flexibel inzetbaar. De oude telescooptribune was van bovenaf toegankelijk. Omdat de nieuwe tribunes alleen van onderaf toegankelijk zijn, is voor de veiligheid van bezoekers een extra voorziening aangebracht aan het hekwerk van de bovenste vaste zitrij.

.