Gemeente Breda

College versterkt kwaliteit Landschappelijke Driehoek

De natuurlijke inrichting van de bovenloop van de Bavelsche Leij en een extra wandelroute enerzijds. Een complex met een maatschappelijke functie en 150m3 extra uitbouwmogelijkheden voor huidige bewoners anderzijds. Met zowel `groene' en `rode' punten in het voorontwerpbestemmingsplan Landschappelijke Driehoek wil het college van burgemeester en wethouders van Breda op evenwichtige manier investeren in de Landschappelijke Driehoek.

Het college stelt voor het gebied van de bovenloop Bavelsche Leij, tussen de Loevesteijnstraat en de Flodderdreef, de bestemming natuur te geven. Hiermee kan de bovenloop van de Bavelsche Leij voor de toekomst beschermd worden. Ook worden de gemeente en het Waterschap Brabantse Delta in staat gesteld dit gebied natuurlijker in te richten. Verder stelt de gemeente voor een extra wandelroute aan te leggen in de Landschappelijke Driehoek.

Naast deze groene punten stelt het college ook op beperkte schaal stedelijke ontwikkelingen voor. Zo staat in het voorontwerp bestemmingsplan dat er een buitenplaats gebouwd kan worden tussen het nieuwe Jekaterrein en de Seminarieweg. Deze buitenplaats krijgt een maatschappelijke functie. Het gebouw mag niet hoger worden dan 4 lagen.

Ook de ontwikkeling van het vijfsterren retraitehotel wordt in het voorontwerp mogelijk gemaakt. Tot slot komt het college de huidige bewoners van de Landschappelijke Driehoek tegemoet door beperkte uitbouw toe te staan. In het oude bestemmingsplan mocht een woning nog maximaal 600m3 beslaan, in het nieuwe voorontwerp kunnen bewoners aanbouwen tot 750m3.

Het college past de huidige bestemmingsplannen aan, omdat het geen ruimte biedt aan nieuwe ontwikkelingen, zoals de komst van voetbalvereniging JEKA. Daarbij wil de gemeente de bijzondere landschappelijke en recreatieve waarden van dit gebied versterken.

Het voorontwerp bestemmingsplan Landschappelijke Driehoek gaat op 27 november ter kennisname naar de commissie Bouwen en wonen. Tot en met 20 december kunnen belanghebbenden reageren op het voorontwerp.

Breda, 16 november 2007