Ministerie van Defensie

16-11-2007 12:30

HERINNERINGSMEDAILLE VOOR RECONSTRUCTIETEAM

Ongeveer zestig militairen van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) hebben vandaag in Oirschot de Nederlandse Herinneringsmedaille Multinationale Vredesoperaties ontvangen. Zij kregen de onderscheiding voor hun deelname aan de ISAF-missie in Afghanistan. De commandant van 13 Gemechaniseerde Brigade, brigadegeneraal Hans Hardenbol, reikte de medailles uit.

De militairen waren als onderdeel van de Task Force Uruzgan van maart tot oktober 2007 verantwoordelijk voor de opbouw van de Afghaanse provincie Uruzgan. Ongeveer de helft van het team was afkomstig van 41 Pantsergeniebataljon onder leiding van luitenant-kolonel Gino van der Voet. Het PRT bestond verder uit militairen van alle krijgsmachtdelen.

Tijdens de missie van het PRT werden tweehonderd opbouwprojecten gestart. Zo is er bijvoorbeeld een begin gemaakt met de ontwikkeling van een trainingscentrum voor de provinciale politie en werd bemiddeld in de uitrusting van diverse scholen en de realisatie van een saffraanproject.

Een belangrijke focus van het PRT ligt bij zogenaamde community based operations. Dit zijn projecten waarbij de lokale bevolking aangeeft waar voor hen de prioriteiten liggen. Vertegenwoordigers van de betrokken stammen spelen een directe rol bij de realisatie. Zo zijn er diverse irrigatieprojecten opgestart die door de Afghaanse bevolking zelf zijn uitgevoerd, onder begeleiding van het PRT. Daarnaast leverde het PRT een belangrijke bijdrage aan het verder in kaart brengen van de complexe stammenstructuur in de provincie.