CPNB


Persbericht 16-11-2007
Actieve tweede editie Nederland Leest
Deelnemers Nederland Leest in de prijzen

Winnaar ontwerpwedstrijd

Op alle mogelijke manieren is dit jaar actief meegedaan aan Nederland Leest. Dat bleek vandaag tijdens de slotbijeenkomst van deze nationale leescampagne waarin het boek De gelukkige klas van Theo Thijssen centraal stond.

Studente Elise Joy Kommer won de ontwerpwedstrijd Nederland Leest, Nederland Ontwerpt en onderwijzeres Aukje Trotsenburg de schrijfwedstrijd. De winnaars werden bekendgemaakt in aanwezigheid van de Theo Thijssenfans Hedy d'Ancona, Kees Fens, John Leerdam, Koos Postema en Simon Vinkenoog.

Klik hier voor het winnende ontwerp

De tweede editie van Nederland Leest wordt met een oplage van 957.500 exemplaren van De gelukkige klas, honderden activiteiten in het hele land en honderdduizenden lezers met succes afgesloten. De boekhandelseditie van De gelukkige klas behaalde de 8ste positie in De Bestseller 60. Een unieke positie voor een meer dan 80 jaar geleden uitgegeven boek.

Ter gelegenheid van Nederland Leest leidde Koos Postema vandaag in de openbare bibliotheek van Amsterdam een exclusieve editie van Klasgenoten met in de schoolbanken Hedy d'Ancona, Kees Fens, Philip Freriks, John Leerdam en Simon Vinkenoog. Deze editie van Klasgenoten sloot een maand met veel activiteiten af.

Zo reed onder grote belangstelling de Theo Thijssen Trein door het land, werden in vele gemeentes voor de duur van de campagne Theo Thijssenpleinen ingewijd, trok de ambassadeur Philip Freriks met een theatertournee door het land, werd de Leesgids in een oplage van 150.000 verspreid en discussieerden lezers van het boek op het internetforum van Nederland Leest.

Een bijzonder slotakkoord zal eind van dit jaar plaatsvinden in de gemeente Duiven als daar naar aanleiding van Nederland Leest de Theo Thijssenstraat onthuld gaat worden.

Voor de ontwerpwedstrijd Nederland Leest, Nederland Ontwerpt, een initiatief van de Stichting CPNB in samenwerking met Premsela - Dutch Platform for Design and Fashion en Stichting De Best Verzorgde Boeken, werden ruim 150 omslagontwerpen ingestuurd.

De jury, bestaande uit de ontwerpers Anthon Beeke, Jan de Boer en illustratrice Annemarie van Haeringen, over het winnende boekomslag: `Een bedrieglijk eenvoudig beeld, zuiver gekozen en aandachtig uitgewerkt. Elke letter is een kind en samen vormen ze de gelukkige klas. Het is kinderlijk en professioneel tegelijk'.

De jury van de Schrijf!-wedstrijd van dagblad Trouw ontving tweemaal zoveel inzendingen als gewoonlijk. Schrijfwedstrijdwinnares Aukje Trotsenburg is onderwijzeres aan de Amsterdamse basisschool De Achthoek en ontwerpwedstrijdwinnares Elise Joy Kommer is een studente aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Bernadette de Boer stelde tijdens de campagne de meest originele vraag aan al@din, de elektronische vraagbaak van de bibliotheken. Zij ontving als prijs een opleiding naar keuze.

Vorig jaar stond Dubbelspel van Frank Martinus Arion centraal met een totale oplage van 725.000. Circa 95% van de 1200 bibliotheekvestigingen in Nederland deed dit jaar mee aan Nederland Leest. Volgend najaar vindt de 3e editie van Nederland Leest plaats, van 17 oktober tot en met 14 november. Op 8 januari 2008 maakt de CPNB bekend welk boek dan centraal zal staan.

NS is hoofdsponsor van Nederland Leest