Modint


Persbericht

Officiële voorzitterswisseling bij MODINT

Zeist, 16 november 2007

Na een bestuursperiode van ruim 17 jaar, waarvan 10 jaar als voorzitter, is de heer Harry van Dalfsen vandaag afgetreden als voorzitter van MODINT, Ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel. Hij wordt 15 november 2007 opgevolgd door Alphons Schouten, tot vandaag vicevoorzitter van de organisatie.

Tijdens het voorzitterschap van de heer van Dalfsen is MODINT door een aantal fusies uitgegroeid tot de grootste landelijke brancheorganisatie in de sectoren mode, interieur, tapijt en textiel. Met 850 leden vertegenwoordigt MODINT een industriële en groothandelsomzet van meer dan 9 miljard euro, waarvan bijna de helft wordt geëxporteerd.

Het MODINT Jaarevenement werd deze keer gehouden in Burgers Zoo te Arnhem. Het feest werd op een verrassende en muzikale wijze omlijst. Tijdens dit evenement kwamen alle ledengroeperingen samen en vond de officiële overdracht van de voorzitterwisseling plaats. Met zijn afscheidsspeech blikte de heer Van Dalfsen (Vadain Groep te Genemuiden) terug op zijn zeer tevreden bestuursperiode.

Harry van Dalfsen: Afscheid nemen is sowieso al moeilijk, maar afscheid nemen in de overtuiging dat het de branche en in het bijzonder MODINT goed gaat, verzacht de pijn. Het idee om een keer afscheid te nemen als voorzitter van MODINT kwam ongeveer eind vorig jaar en ik kan u verzekeren dat, voordat ik tot die beslissing kwam, dit me vele hoofdbrekens

heeft gekost. Zo lang verbonden en wel en wee te hebben gedeeld, dan wordt het een

stukje van jezelf. Toen die beslissing uiteindelijk toch door mij is genomen, heb ik daar geen moment spijt van gehad. Het werd ook ingegeven door het feit dat de opdracht die ik mijzelf had gegeven, namelijk verdergaande samenwerking in de keten te realiseren, met de fusie met VTN eigenlijk was voltooid. Dus naast het voltooien van die opdracht konden we gezamenlijk constateren dat MODINT als brancheorganisatie voor textiel in de meest brede zin van het woord, na integratie van al die verschillende culturen bij de fusies, stond en staat als een huis

Alphons Schouten, tot voor kort lid van de Raad van Bestuur van Mexx, is al vele jaren bekend met de mode- en textielbranche en met de brancheorganisatie MODINT. Na een voorzitterschap van 5 jaar bij de toenmalige Nederlandse Kleding Conventie werd hij in 2000 vicevoorzitter van MODINT. In zijn eerste jaarrede als nieuwe voorzitter gaf hij aan de vertrouwde en succesvolle koers van MODINT te zullen continueren. Niettemin zal hij nieuwe accenten plaatsen bij enkele speerpunten in het beleid. In dat verband noemde Schouten onder meer bevordering van ketensamenwerking en ketendigitalisering, internationalisering van de MODINT-dienstverlening, het slaan van bruggen tussen creatie en commercie, het bevorderen van een actief innovatiebeleid door bedrijven in de sector en het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de branche. Met het oog op het komende CAO-overleg 2008 waarschuwde de nieuwe MODINT-voorman voor al te hoge looneisen. Het zou het proces van loonmatiging van de afgelopen jaren en herstel in de branche weer teniet doen. Hij riep de branche en sociale partners op om acties te ondernemen om de instroom en het behoud van vakbekwaam personeel te realiseren. De instroom van medewerkers in de bedrijfstak staat of valt zijns inziens ook met een flexibele arbeidsmarkt. Ik ben zeker niet de eerste die in dat kader een aanpassing van het ontslagrecht een essentieel onderdeel vindt , aldus Schouten.