Gemeente Den Haag

Persbericht
7 november 2007

Laureaat wijst eerste The Hague Peace Philosopher aan

Internationaal perscentrum Nieuwspoort steunt vrije woord met gelijknamige prijs

Het internationaal perscentrum Nieuwspoort te Den Haag stelt een prestigieuze onderscheiding in: de Prijs van het Vrije Woord. Burgemeester drs W.J. (Wim) Deetman van Den Haag reikt op zaterdagmiddag 17 november aanstaande in het jubilerende Nieuwspoort de eerste Prijs van het Vrije Woord uit. Bovendien wijst de laurea(a)t(e) die de prijs ontvangt, deze middag de eerste The Hague Peace Philosopher aan.

De The Hague Peace Philospher geeft invulling aan het nieuwe Spinoza fellowship door komend jaar vanuit Den Haag zijn of haar licht te laten schijnen over een vraagstuk met betrekking tot vrede, recht en veiligheid. De gemeente Den Haag werkt voor dit Spinoza fellowship nauw samen met The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS), Radio Nederland Wereldomroep en de Universiteit Leiden, Campus Den Haag.

Prijs van het Vrije Woord

Nieuwspoort zal de exclusieve Prijs van het Vrije Woord in samenwerking met de gemeente Den Haag elk lustrumjaar uitreiken. De prijs is een kunstzinnige verbeelding van het vrije woord, ontworpen en gemaakt door de Haagse kunstenares Liesbeth Busman. Een comité met een passende bezetting beveelt deze prijs aan. De samenstelling van dit comité treft u aan in de bijlage van dit persbericht.

Met de Prijs van het Vrije Woord sluit Nieuwspoort aan op de identiteit van Den Haag als democratisch regeringscentrum èn als internationale stad van vrede, recht en veiligheid. Vrijheid van meningsuiting behoort tot de voornaamste (inter)nationale rechten. De filosoof Baruch de Spinoza (1632-1677), die de laatste jaren van zijn leven woonde en werkte in Den Haag, geldt algemeen als baanbrekend denker over vrijheid van meningsuiting.

Deze vrijheid is nauw verbonden met het internationaal perscentrum Nieuwspoort. Op het snijvlak van pers en politiek, publiciteit en maatschappij vormt Nieuwspoort een unieke ontmoetingsplek voor het vrije woord. Het internationaal perscentrum, dat zijn 45-ste verjaardag viert, wil met de Prijs van het Vrije Woord de aandacht vestigen op het belang van deze vrijheid.

The Hague Peace Philosopher

De The Hague Peace Philosopher zal in de loop van de eerste helft van 2008 gedurende drie maanden vanuit Den Haag zijn of haar licht laten schijnen over een vraagstuk met betrekking tot vrede, recht en veiligheid. Zo zal hij of zij een publicatie en lezingen verzorgen, interviews geven en/of deelnemen aan debat. De The Hague Peace Philosopher kan een internationaal vermaarde wetenschapper zijn maar bij voorbeeld ook een journalist, schrijver of kunstenaar.

The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences te Wassenaar, Radio Nederland Wereldomroep, de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden en de gemeente Den Haag maken als participanten deel uit van een commissie die het project The Hague Peace Philosopher zal begeleiden. In deze commissie zitten verder de (waarnemend) voorzitter van Nieuwspoort, de voorzitter van de Buitenlandse Persvereniging (BPV) en de voorzitter van de Haagse Academische Coalitie (HAC). De directeur van het Nederlands Danstheater (NDT) zit vanuit de cultuursector van de residentie in deze commissie.

Den Haag verwacht de tweede The Hague Peace Philosopher later in 2008.