Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 9 oktober 2007

Twee Jacobs uit de Gouden Eeuw
Camerata Trajectina zingt Cats en Van Eyck

2007 is het jaar van de twee grote Jacobs uit de Gouden Eeuw: Jacob van Eyck, de Utrechtse beiaardier die met zijn akoestische analyses een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van zuivere beiaards, en Jacob Cats, raadspensionaris van Holland.

Hun huidige faam ontlenen ze echter aan nevenwerkzaamheden. Jacob van Eyck publiceerde zijn nu wereldberoemde Der Fluyten Lust-hof, met de virtuoze blokfluitvariaties die hij 's avonds op het Janskerkhof speelde. Jacob Cats schreef in zijn vrije tijd proza en gedichten die eeuwenlang hun stempel op de Nederlandse moraal zouden drukken.

Minder bekend is dat Cats ook liederen dichtte, die destijds veel gezongen werden. Met name Cats' Klagende Maagden waren geliefd: klaagzangen van maagden die ongelukkig getroffen waren door liefdespijlen, in hun oog, hart of zelfs in hun `maagdenkransje'.

Camerata Trajectina brengt de vergeten liederen van Cats tot klinken, naast de oorspronkelijke liedjes waarover Van Eyck varieerde, alles gelardeerd met virtuoze blokfluitvariaties op de betreffende melodieën.

Bij elk concert zijn bovendien twee bronzen beelden te zien van de hand van Hieke Meppeling, zangeres en beeldhouwster, respectievelijk getiteld Der Fluyten Lust-hof en In Fluyt en Klokken-spel een wonder.

Deze tournee is onderdeel van het seizoen oudemuziek 07/08, een meer dan landelijke serie oude- muziekconcerten in 30 Nederlandse en Vlaamse plaatsen. Het complete programma is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.