Finse schoolschutter ook aan antidepressiva


NEDERLAND/VS, 20071117 -- De onder invloed van antidepressiva gepleegde schoolschietpartijen hebben zich nu ook naar Europa verplaatst. De 18-jarige Finse schoolschutter Pekka-Eric Auvinen slikte antidepressiva toen hij 8 mensen vermoordde en er een dozijn verwondde voordat hij zelfmoord pleegde op de Jokela middelbare school. Antidepressiva kunnen geweld, agressie, zelfmoord, psychoses en manie veroorzaken.

Auvinen is daarmee de tiende schutter op een school die psychiatrische medicatie slikte. Hij sluit zich aan bij bekende namen als Eric Harris, Kip Kinkel en Jeff Weise. Het aantal slachtoffers van de 10 meest recente schietpatrijen op scholen is hiermee opgelopen tot 39 doden en 84 gewonden.

Het gebruik van antidepressiva heeft naar schatting al geleid tot 63.000 zelfmoorden wereldwijd. Het Nederlandse publiek is nauwelijks op de hoogte van deze bijwerkingen van antidepressiva., terwijl patiënten die agressief worden of zelfmoord plegen in psychiatrische inrichtingen een dagelijkse realiteit zijn.

De Citizens Commission on Human Rights lanceerde recentelijk 3 filmspotjes (link) om het publieke bewustzijn op dit onderwerp te verhogen. Dit omdat ondanks alle waarschuwingen van medicijnen controlerende instanties, waaronder het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), er nog steeds enorme hoeveelheden antidepressiva voorgeschreven worden aan volwassenen, tieners en kinderen en patiënten onvoldoende worden voorgelicht over de gevaren ervan.

Een overzicht van 10 scietpartijen op scholen onder invloed van psychiatrische medicatie:

Springfield, Orgeon - 21 mei 1998: De vijftienjarige Kip Kinkel vermoordde zijn ouders en schoot op zijn school twee medestudenten dood en verwondde er 22. Kinkel gebruikte Prozac.

Notus, Idaho - 16 april 1999: De vijftienjarige Shawn Cooper vuurde twee geweren af op school, hij miste zijn medestudenten op een haar na. Hij gebruikte een SSRI antidepressivum en Ritalin.

Columbine, Colorado - 20 april 1999: De achtienjarige Eric Harris en zijn maatje Dylan Klebold vermoorddde 12 leerlingen en een leraar en verwondde 26 anderen voordat ze zelfmoord pleegden. Harris gebruikte het antidepressivum Luvox.

Conyers, Georgia - 20 mei 1999: De vijftienjarige T.J. Solomon werd behandeld met Ritalin toen hij het vuur opende op zijn klasgenoten en er zes verwondde.

Williamsport, Pennsylvania - 7 maart 2000: De veertienjarige Elizabeth Bush gebruikte Prozac toen ze op haar klasgenootjes schoot. Er viel één gewonde.

El Cajun, Californië - 22 maart 2001: De achtienjarige Jason Hoffman gebruikte de antidepressiva Celexa en Effexor toen hij het vuur opende op zijn medeleerlingen, hij verwondde drie leerlingen en twee docenten op de Granite Hills middelbare school.

Greenbush, New York - februari 2004: De zestienjarige Jon Romano liep zijn middelbare school binnen en begon te schieten met een geweer. De remedial teacher werd in zijn been geschoten. Romano gebruikte "medicijnen tegen depressie".

Red Lake, Minnesota - maart 2005: De zestienjarige Jeff Weise slikte Prozac. Hij schoot zijn grootouders dood en ging naar zijn school in het Red Lake Indianen Reservaat waar hij zeven studenten en een leraar dood schoot.

Cleveland, Ohio - 10 oktober 2007: De veertienjarige Asa Coon rende door zijn school met een geweer in elke hand. Hij verwondde vier mensen voordat hij zelfmoord pleegde. Rechtbankverslagen tonen aan dat Coon in opdracht van de rechter gedwongen werd om Trazadone te slikken.

Voor meer informatie:
Hanneke Teunisse, tel: 06-28457319 of info@ncrm.nl

Gerelateerde websites:
www.ncrm.nl
www.bijwerkingenpsychiatrischemedicijnen.nl


Postbus 36000,1020 MA Amsterdam. Tel/fax: 020-4942510.
Website: www.ncrm.nl, E-mail: info@ncrm.nl





Ingezonden persbericht