Stuurgroep Islam en Burgerschap

18 november 2007
De Heuvel- lezing: Emancipatie van moslimmeiden Evenement: lezing door Ceylan Pektas-Weber en workshops Locatie: De Heuvel, Rotterdam Tijd: 10.30-16.00 uur Toegang: 2, 50 euro voor vrijwilligers/ 25 euro voor beroepskrachten

Emancipatie van moslimmeiden: groene oase of storm in de woestijn?

Werk je met moslimmeiden in de leeftijd van 14 tot 25 jaar? Wil je geïnspireerd raken over de mogelijkheden en middelen die er voor jou zijn om het emancipatieproces te stimuleren? Wil je kennismaken of juist goed thuis raken in het gebruiken van diverse werkvormen die je met moslimmeiden kunt gebruiken?

Kom dan naar de studiedag Emancipatie van Moslimmeiden: groene oase of storm in de woestijn!

In het kader van het project `Karavaan van 1001 meiden' heeft de Heuvel veel ervaring opgedaan over hoe je met moslimmeiden kunt praten over minder makkelijke thema's die te maken hebben met het emancipatieproces van moslimmeiden in Nederland. We staan stil bij de meiden zelf, hun ouders en de samenleving.

Tijdens deze studiedag zal Ceylan Pektas-Weber een inspirerende inleiding geven. Zij is de auteur van het boek `Moslima's, emancipatie achter de dijken'. Voorzitter van Stichting Al Nisa en was een van de initiatiefneemsters van het Islamitisch Vrouwen Manifest. Een beweging die streeft naar bewustwording van vrouwonvriendelijke denkwijzen en praktijken. Ze geeft ook lezingen en schrijft artikelen over huiselijk geweld, rechten van moslimvrouwen en andere onderwerpen met betrekking tot vrouwen en islam.

Programma:
o 10.30 Inloop
o 11.00 Opening door Bouchra Asabdoun
o 11.15 Inleiding door Ceylan Pektas-Weber
Aansluitend gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie o 12.15 Halal lunch
o 13.00 Eerste workshop ronde
o 14.15 Koffie en thee
o 14.30 Tweede workshop rond
o 15.45 Plenaire terugkoppeling
o 16.00 Netwerken en verkoop van de werkmap `Karavaan van 1001 meiden' en `La haya fi dien'
o 17.00 sluiting

Workshop 1: Meiden en emancipatie: over uitdagingen, belemmeringen en ruimte. Workshop 2: Meiden en ouders: over wat meiden nodig hebben om van hun ouders meer ruimte te krijgen, maar ook de relatie goed te houden. Workshop 3: Meiden en de samenleving: over de impact van de samenleving op het emancipatieproces van meiden.

Resultaat
Na deze studiedag heb je meer inzicht in het emancipatieproces van moslimmeiden, de belemmeringen en uitdagingen. Door kennis te maken met verschillende werkvormen kun je dit proces in je eigen groep beter begeleiden.

Praktisch
Voor wie vrijwilligers en beroepskrachten die met moslimmeiden werken Plaats Gebouw de Heuvel, Grotekerkplein 5, Rotterdam tussen station Blaak en halte Beurs
Deelnemers minimaal 10, maximaal 50
Kosten EUR 2,50 voor vrijwilligers, EUR 25,- voor beroepskrachten Werkmateriaal Karavaan van 1001 meiden EUR 65,-, La Haya fi dien EUR 55,-
Opgave voor 8 november 2007; geef bij je opgave je 1e en 2e workshopkeuze door
Contact 010 413 21 00 of bouchra.asabdoun@deheuvel.nl