Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Universiteit van Amsterdam en science center NEMO Amsterdam 24 oktober 2007

Star Wars helden snijden met hun laserzwaarden door een metersdikke stalen deur alsof het een pakje boter is. Is laserlicht echt gevaarlijk voor hun vijanden? Zouden de helden het heelal ook met een sterke zaklamp kunnen redden? Kinderen beantwoorden deze en andere vragen over laserlicht tijdens de nieuwe Wakker Worden Kinderlezing op zondag 18 november in science center NEMO. Scheikundige dr. Anouk Rijs onderzoekt samen met kinderen tussen de 8 en 12 jaar de overeenkomsten en verschillen van normaal licht en laserlicht. Rijs is werkzaam aan het FOM Instituut voor plasmafysica Rijnhuizen. Zij laat zien op welke manier we handig gebruik maken van de bijzondere eigenschappen van lasers. Lightsaber mee!
Kinderen die thuis een laserzwaard (lightsaber) hebben kunnen deze meenemen naar de lezing.

Kosten en aanmelden
Kosten: ¤2,500 per losse lezing, gratis bij een toegangskaart voor NEMO. Aanmelden verplicht via www.kinderlezingen.nl.

Over Wakker Worden Kinderlezingen
Het uitgangspunt van iedere Wakker Worden Kinderlezing is een echte kindervraag. Samen met een wetenschapper van de UvA gaan de kinderen tijdens een interactieve lezing op zoek naar het antwoord op deze vraag. Het interactieve karakter prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen vanaf 8 jaar en sluit aan bij hun verwondering over alles wat er om hen heen gebeurt. Het Noordhollands Dagblad en National Geographic Junior zijn mediapartners van de Wakker Worden Kinderlezingen.

Volgende lezing
Op zondag 16 december organiseren de UvA en NEMO een Wakker Worden Jubileumfeest vanwege hun respectievelijk 375- en 10-jarig bestaan. Bioloog en UvA-alumnus Midas Dekkers beantwoordt dan samen met de kinderen de vraag 'Laten slangen ook windjes?'. Daarna gaan de kinderen naar Artis voor het programma Poep onder de Loep. Inschrijven is mogelijk vanaf 19 november 2007 via www.kinderlezingen.nl.

Noot voor de redactie (