Gemeente Beverwijk


06-11-2007

Sinterklaas bezoekt centrum Beverwijk

Nog een ruime week en dan is het zover. Sinterklaas komt samen met zijn Pietermannen op zondag 18 november 2007 naar Beverwijk om alle kinderen te bezoeken.

"De voorbereidingen zijn in volle gang", aldus Sancho, de Hoofd-Pakjespiet van Sinterklaas vanuit een warm Spanje. "Afgelopen week heb ik rechtstreeks contact gehad met één van de organisatiepieten van Sinterklaas. Koffers worden ingepakt, de laatste cadeautjes worden uitgezocht en ingepakt en natuurlijk moeten we ons even verdiepen in de route naar Nederland". Wie de laatste jaren naar het Sinterklaasjournaal en de live-uitzending van de intocht heeft gekeken, weet dat er elk jaar van alles mis gaat bij de reis naar Nederland. Vorig jaar zaten de Hoofdpiet en de Wegwijspiet in de verkeerde boot, het jaar daarvoor vertrok de boot veel te laat uit Spanje en was de Leespiet verstopt in het laadruim van de stoomboot. Dus het valt wel een beetje te raden dat er ook dit jaar vast weer van alles mis gaat voordat de Sint en zijn Pieten ons landje binnenkomen. "Tja, ik weet ook niet wat dat elke keer is", geeft Sancho aan. "Maar dit jaar komt het allemaal goed. Ik heb alles onder controle. Alle routekaarten zijn drie keer gecheckt, de cadeautjes zijn getest en er zitten nieuwe anti-slipzolen onder alle pietenschoenen. Dus er gaat nu echt NIETS meer mis"!

De ondernemers, Stichting Welzijn Beverwijk en Wijkgericht Werken van de gemeente Beverwijk zijn druk bezig met het organiseren van een leuk programma voor deze zondag. Zeker is dat de Sinterklaasbrievenbus weer op de Breestraat komt te staan. Hierin kunnen kinderen hun zelfgemaakte tekening of kleurplaat stoppen. "Wel zo makkelijk", volgens Sancho. "Zo hoeft de postbode niet lang te zoeken en kunnen wij 's avonds, als we langs de daken gaan, de brievenbus legen en alle tekeningen, kleurplaten en knutsels aan Sinterklaas geven. Zo weten we zeker dat hij alle mooie werkjes op tijd krijgt".

Programma intocht Sinterklaas
De feestelijkheden beginnen om 12.00 uur. Midden op de Breestraat staat het podium waar Quks kindertheater alvast begint . Sinterklaas arriveert en wordt welkom geheten door de burgermeester van Beverwijk. Later die middag neemt Sinterklaas op het podium de kleurplaten, die zijn uitgedeeld op de basisscholen, in ontvangst. Aan het begin van de Breestraat is een doehoek ingericht waar kinderen kunnen kleuren en knutselen en hun eigen Pietenmasker kunnen maken.

Pepernoten maken in de Beverhof
Altijd al willen weten hoe toch die lekkere pepernoten worden gemaakt? In de Beverhof staat deze middag een pepernotenfabriek zodat iedereen onder begeleiding van de pepernotenpiet nu eens zelf z'n eigen lekkernijen kan maken, bakken en proeven. En als je daar dan toch bent, kun je meteen met Sinterklaas op de foto. Want als Sinterklaas de Beverhof met een bezoek vereert, maak een fotograaf foto's van de Sint met de kinderen.

Speculaashappen, suikerspinpiet en Ballonnenpieten De ronde van de Sint voert verder door de Nieuwstraat, waar een pepernotenmachine staat en je speculaas kunt happen en zaklopen. In de Begijnenstraat rijdt een surprisekar rond waar leuke cadeautjes en ballonnen uitkomen. Natuurlijk lopen, dansen, steppen en rollen Pieten in de rondte om te zien of iedereen het wel naar z'n zin heeft en aan wie nog wat strooigoed moet worden uitgedeeld.

Programma zondag 18 november
Tijd

Wat en waar

12.00 uur

Welkom Sint!, door kindertheater Quks. De voorstelling begint om 12.00 uur en de eerste Zwarte Pieten zijn ook vanaf die tijd in het centrum te vinden. Sinterklaas komt onder begeleiding van de fanfare komt de Breestraat op.

12.30 - 12.40 uur

De burgemeester heet Sinterklaas welkom.

13.00 - 13.45 uur

De Sint gaat op de foto met kinderen in de Beverhof. De pepernotenfabriek wordt in werking gesteld en de Zwarte Pieten gaan op zoek naar brave kinderen in het centrum die wel wat snoepgoed lusten

14.00 - 14.20 uur

In de Begijnenstraat zijn de Sinterklaasactiviteiten al volop aan de gang als de Goedheiligman de straat aandoet. Hij neemt een kijkje bij de Ballonnenpiet en de suikerspinpiet om vervolgens terug te gaan naar de Breestraat.

14.30-14.15 uur

Op het podium neemt Sinterklaas tekeningen in ontvangst. Alle kinderen ontvangen van Sinterklaas of Piet een leuk presentje.

De kleurplaten worden vooraf op de basisscholen uitgedeeld of kunnen worden afgehaald bij de winkels in het centrum.

15.25-15.40 uur

In de Nieuwstraat kunnen kinderen meedoen met het speculaashappen en zaklopen. Ook hier staat een pepernotenmachine om aan de grote vraag naar pepernoten te kunnen voldoen.

15.45-16.00 uur

Sinterklaas gaat samen met de kinderen terug naar het podium en dan zwaaien de kinderen samen met alle Zwarte Pieten de Sint uit.