Vlaamse Overheid

verkeershinder op de A12 van 18 november tot en met 19 december

Herbouw van de brug in Breendonk: verkeershinder op de A12 van 18 november tot en met 19 december

Vlaamse overheid

vrijdag 9 november 2007

Vanaf zondag 18 november starten de werkzaamheden voor de herbouw van de in februari gesloopte brug in Breendonk. Tegelijkertijd met de bouw van de brug wordt de rijbaan van de A12 in beide richtingen verlaagd. Tijdens de werkzaamheden zal er verkeershinder zijn op de A12.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in drie fasen. In de eerste fase zal de rijbaan richting Brussel worden verlaagd. Eerst wordt het bestaande asfalt en de fundering opgebroken. Vervolgens zal de ondergrond ca. 35 cm dieper worden uitgegraven waarna een nieuwe fundering en verharding worden gelegd, en afwatering, markering en betonnen stootbanden worden aangebracht. Om die werkzaamheden te kunnen uitvoeren, moet de rijbaan richting Brussel afgesloten worden. Na de Rupeltunnel zal de rijbaan richting Brussel worden versmald tot één rijstrook. Voor de brug zal de rijstrook via een doorsteek door de middenberm naar de andere rijbaan worden geleid. Het verkeer richting Antwerpen behoudt in die fase twee versmalde rijstroken. De oprit richting Brussel, voor het verkeer komende van Willebroek, is tijdens die fase afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Breendonkstraat en via het complex Willebroek-Noord. De overige op- en afritten zijn open voor het verkeer. Fase 1 duurt van zondag 18 november tot het weekend van 1 en 2 december, op voorwaarde dat de weersomstandigheden geen vertragingen veroorzaken.

Als de werkzaamheden van de eerste fase volgens planning verlopen, zal in het weekend van 1 en 2 december de overgang naar fase 2 plaatsvinden. De verlaagde rijbaan richting Brussel kan dan in gebruik worden genomen. Vanaf dat weekend zal de rijbaan richting Antwerpen worden verlaagd volgens hetzelfde principe als de verlaging van de rijbaan richting Brussel. In die fase zullen de geprefabriceerde betonnen liggers van de brug ook worden geplaatst, zullen de dwarsbalken worden gebetonneerd en wordt het beton van de brugdekplaat gestort. Om de werkzaamheden tijdens die fase te kunnen uitvoeren, is de afsluiting van de rijbaan richting Antwerpen noodzakelijk. Al het verkeer zal over de rijbaan richting Brussel worden geleid. Na het complex Willebroek-Zuid zal de rijbaan richting Antwerpen worden versmald tot één rijstrook. Voor de brug zal de rijstrook via een doorsteek door de middenberm naar de andere rijbaan worden geleid. Het verkeer richting Brussel behoudt in die fase twee versmalde rijstroken. De afrit naar Willebroek voor verkeer dat uit de richting van Brussel komt, is tijdens die fase afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Breendonkstraat en via het complex Willebroek-Zuid, de N16, de Blaasveldstraat en de Mechelsesteenweg. Ook de afrit naar de N16 in Temse, voor het verkeer komende van Brussel, is afgesloten voor verkeer . Het verkeer wordt omgeleid via het complex Willebroek-Noord.
Als alles volgens planning verloopt en er geen vertragingen zijn als gevolg van weers- of andere externe omstandigheden, eindigt die fase uiterlijk op woensdag 19 december.

In januari, na het bouwverlof, start de derde fase. In die fase zal de brug worden afgewerkt. De lagen asfalt voor de weg, de overgangen met de bestaande bruggen en het landhoofd, alsook de vangrails en de leuningen worden dan aangebracht. Al die werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder verkeershinder op de A12. Ook voor het verkeer op de bruggen blijft de situatie ongewijzigd. Er wordt gebruikgemaakt van de huidige werfsignalisatie op de bruggen. Er wordt verwacht dat de brug in februari 2008 in gebruik kan worden genomen door het verkeer.

Alle omleidingen zijn opgesteld in overleg met de lokale en federale politie. Om de hinder te beperken, zullen verschillende maatregelen worden genomen:

- De werkzaamheden die hinder op de A12 veroorzaken (fase 1 en 2) worden tijdens één aaneengesloten periode uitgevoerd. Om de duur ervan zo veel mogelijk te beperken, wordt er ook 's avonds en 's nachts gewerkt.

- De gekozen methode voor de bouw van de brug laat toe dat alle werkzaamheden aan de brug, behalve het plaatsen van de liggers en het betonneren van de dwarsliggers en de brugdekplaat, worden uitgevoerd terwijl het verkeer ongehinderd onder de brug door rijdt.
- In de dagen voor en tijdens de werkzaamheden zullen de weggebruikers via een uitgebreide communicatie (internet, radio en krant) op de hoogte worden gebracht van de te verwachten hinder. Het Verkeerscentrum Antwerpen levert de informatie aan. Op de website van het Verkeerscentrum, www.verkeerscentrum.be, zal actuele informatie over de voortgang van de werkzaamheden en de bijbehorende verkeershinder worden gegeven.

- Er zullen borden worden geplaatst (A12, N16, N17) die de hinder aankondigen.

- Door middel van tekstkarren en vaste borden worden weggebruikers op de Ring van Antwerpen, de Ring van Brussel, de E17 ter hoogte van complex Sint-Niklaas (14-15) en de E19 ter hoogte van complex Mechelen-Noord geadviseerd gebruik te maken van alternatieve routes.

Voor 18 november zullen een aantal voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. In de week van 12 tot en met 17 november zal een doorsteek in de middenberm van de A12 worden aangelegd die nodig is tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. De voorbereidende werkzaamheden zullen buiten de spitsuren worden uitgevoerd om de verkeershinder te beperken.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ir. Nico De Koning, Agentschap Infrastructuur, Wegen en Verkeer Antwerpen
Tel: 03 224 69 12
Fax: 03 224 68 81
GSM: 0499 94 90 26
Email: wegen.antwerpen@vlaanderen.be