Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

www.nioweb.nl

Nioscoop zondag 18 november, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 24 november, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Cultuur, religie en binding
Een stadsdiner en een bezoek aan een islamitische basisschool waren onderdeel van de Marokkoweek in Haarlem. De Samenwerkende Marokkaanse Organisaties in Haarlem (SMOH) wilden alle inwoners van Haarlem bij elkaar brengen en kennis laten maken met de Marokkaanse cultuur en de islam. NioScoop at mee en bracht een bezoek aan de Al Ikhlaas basisschool.

Verslaafd en moslim
Een verslaving aan drugs of alcohol is een taboe binnen de islamitische gemeenschap. Het bespreekbaar maken van het onderwerp en een overzicht van instanties die verslaafden helpen, kunnen volgens hulpverleners bijdragen aan een oplossing. Aanstaande zondag een uitgebreide reportage over verslaafd en moslim zijn, met de verhalen van verslaafden en hulpverleners.

Onderwerpen De Horizon, 17 november 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Hollandse kledinglijn voor moslima's.
Voor veel Nederlandse moslima's is het lastig om kleding te vinden die zij bij hun geloofsovertuiging vinden passen. Is de kleding in de Nederlandse winkels meestal gericht op strak en kort, de moslima's hebben vaak behoefte aan wijdvallend en lang. Het is voor hen dan ook moeilijk om er islamitisch verantwoord en toch modieus uit te zien. Daar gaat nu verandering in komen. Een groepje islamitische dames met verschillende achtergronden hebben het initiatief genomen om zelf hun kleding te maken. Islamitisch verantwoorde en modieuze kleding, dat ten eerste. Maar ook een garderobe die de diversiteit in Nederland goed tot uitdrukking brengt: Enkele van de ontwerpen zijn al te bewonderen op hun website www.muslima.biz.

1001 Nacht in Haarlem
Heel Haarlem staat deze week in het teken van de Marokko-week. Het initiatief is al eerder genomen en wordt wegens groot succes dit jaar herhaald. Dit keer even geen vervelend nieuws uit Marokko, maar een breed scala van activiteiten die laten zien hoe rijk de Marokkaanse cultuur en de ermee verweven islam kan zijn. Op islamitische basisschool Al-Ikhlas zijn de kinderen heel actief bezig geweest om hun school om te toveren tot een ware souq (markt) en activiteiten te organiseren. Van een modeshow tot Arabische kalligrafie, er is voor ieder wat wils. Wij geven u een tour langs de bedrijvige school.

Antwoorden uit de Islam
Velen van ons noemen zich moslims. Maar weten we eigenlijk wel waarom? Volgen we gewoon slaafs de gewoonten van onze ouders en grootouders of kunnen we ook aangeven waaróm we dingen geloven en doen. Hebben we wel een bewuste keuze gemaakt voor ons geloof, denken we na bij wat we doen? Kortom, hoe is het gesteld met ons bewustzijn van de islam? Islamkenner Ali Eddaoudi laat zijn licht schijnen over deze existentiële vraag.

De Horizon is zaterdag te beluisteren tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5.