Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

NAJK gaat naar Roemenië!

Zondag 18 november vertrekken veertien NAJK-leden met Matilde van Ommen (NAJK-Internationaal) in het kader van een studiereis naar Roemenië. Gedurende zeven dagen verdiepen ze zich in de Roemeense landbouw.

Als Nederlandse jonge boer of tuinder heb je in toenemende mate te maken met globalisering en internationaliserende food- en agriketens. Om je onderneming rendabel te houden moet je inzicht hebben in deze processen en je bewust worden van je eigen concurrentiepositie ten opzichte van boeren en tuinders in het buitenland. Roemenië is sinds januari van dit jaar lid van de Europese Unie en tijdens deze reis gaan we onderzoeken hoe dit van invloed is op de landbouwsector in dat land.

Het programma is in samenwerking met het LNV-loket in Boekarest ontwikkeld. Er worden zowel Nederlandse als Roemeense bedrijven bezocht, gesproken met de Roemeense boerenbond APA Transilvania en ook wordt veel aandacht besteed aan de agribusiness. Tijdens het programma is er veel ruimte voor discussie met de ondernemers. Het volledige programma is te vinden in de bijlage of op het internationale gedeelte van de NAJK-website.