Radboud Universiteit Nijmegen


Beperkter onderzoek Radboud bij Zevenheuvelenloop

Maximaal twintig deelnemers aan de Zevenheuvelenloop zullen tijdens de wedstrijd 18 november lopen met een zogeheten chippil. Aanvankelijk is aan 110 deelnemers verzocht om met de chippil te lopen. Bij de overige onderdelen van het onderzoek worden wel alle 110 deelnemers betrokken. Doel is na te gaan wat het effect is van duurinspanning op de lichaamstemperatuur. Het onderzoek staat onder leiding van Maria Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologie.

De onafhankelijke Commissie Mensgebonden Onderzoek (CMO), die toetst of onderzoeksvoorstellen voldoen aan de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen, gaf toestemming om bij 110 deelnemers aan de Zevenheuvelenloop oortemperatuur, hartslag en lichaamsgewicht te meten. Wat de meting met de chippil betreft, vond de CMO een vooronderzoek nodig om de omvang van de onderzoeksgroep te kunnen bepalen. Aan dat vooronderzoek kunnen maximaal twintig mensen deelnemen.

De 110 mensen die bereid zijn gevonden aan het onderzoek deel te nemen, worden persoonlijk benaderd door prof. dr. Maria Hopman en haar team om hen te informeren over de gewijzigde opzet van het onderzoek. Maximaal twintig van hen wordt gevraagd de chippil te slikken.

Het onderzoek is een van de eerste in een reeks onderzoeken naar duurinspanning en oververhitting in Nederland. Aanleiding voor het onderzoek zijn enkele recente gevallen van oververhitting van lopers tijdens evenementen in bijvoorbeeld Rotterdam (leidend tot afgelasting van de marathon) en Amsterdam. De afdeling Fysiologie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud voert het onderzoek uit in nauwe samenwerking met de Stichting Zevenheuvelenloop, de Atletiekunie en Polar. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in juli 2007 deed de Radboud Universiteit een soortgelijk onderzoek.