NPS/VARA/VPRO

Onderwerpen Buitenhof 18 november 2007

Zondag, 12.10 uur, Nederland 1

10 jaar aan het hoofd van de geheime dienst

In Buitenhof het afscheidsinterview met Sybrand van Hulst, die in december na tien jaar vertrekt als hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Van Hulst vormde de toenmalige BVD om tot de huidige AIVD en gaf leiding in een tijd dat het veiligheidslandschap ingrijpend veranderde. De dienst groeide aanzienlijk, maar kreeg ook kritiek te verduren naar aanleiding van de moorden op Fortuyn en Van Gogh. De hoogste geheim agent van ons land over 10 jaar inlichtingenwerk en de toekomst van zijn dienst.

De integratiewedloop

In Buitenhof kruisen de liberalen Henk Kamp (VVD) en Alexander Pechtold (D66) de degens over het immigratie- en integratievraagstuk. Henk Kamp baarde afgelopen week opzien met een actieplan voor een streng migratiebeleid. Zo wil Kamp illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar stellen. Ook wil hij een verplichte DNA test bij huwelijksimmigranten. Een debat over taal, toon en inhoud van het integratiedebat.

Nog steeds problemen in de jeugdzorg

De Gezinsvoogd Mieke A., is vrijdag door de rechter vrijgesproken van schuld aan de dood van de peuter Savanna. De fatale verwaarlozing en mishandeling door de veroordeelde moeder en stiefvader, stuurden in 2004 een schokgolf door de samenleving. Het overlijden van het 3-jarige meisje groeide uit tot het symbool van een falende zorg voor kinderen in nood. Maar draagt deze uitspraak bij tot een verbetering? Nee, zo vrezen deskundigen. Ondanks een speciale minister van Jeugd en Gezin verandert er niets aan het structurele probleem en de onrust in de bijzondere jeugdzorg, zo signaleren deskundigen. Het kabinet laat juist cruciale oplossingen liggen, vindt voormalig regeringscommissaris voor jeugd- en jongerenbeleid Steven Van Eijck. Hij wil niet wachten op een nieuwe Savanna-zaak.

Presentatie: Rob Trip
Columniste: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

BUITENHOF zondag 18 november 2007, 12.10 uur, Nederland 1. Presentatie: Rob Trip
Columnist: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Jan van Friesland, Peter van Ingen, Esther Lammers, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Hans van Scharen, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Lotte Werkema

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip.

Uitzending: 18 november 12.10-12.55 uur op Nederland 1. Herhaling: maandagochtend 10.30 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column nog eens rustig nalezen.