Persbericht 2 november

Open Dag Bonnefantenmuseum

theatermakers & beeldende kunst

18 november 2007, gratis entree

Zondag 18 november wordt voor de derde keer de Open Dag van het Bonnefantenmuseum georganiseerd. Dit jaar wordt het programma ingevuld in samenwerking met de Toneelacademie Maastricht. Theatermakers vertellen verhalen bij kunstwerken en geven enkele korte muzikale performances. Een extra accent is de presentatie van films van de (oud) studenten Anna van der Heiden (winnaar Gouden Kalf 2007) en Mark Timmer. Afwisselend zijn er rondleidingen door gidsen en specialisten van het museum en geven restauratoren van de SRAL toelichting bij de restauratie van de wandschilderingen van Georg Sturm uit het Rijksmuseum. De Open Dag wordt financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht die op deze manier inwoners wil stimuleren om het grote kunstmuseum in hun stad beter te leren kennen.

Theatermakers & beeldende kunst
Hoe kijken theatermakers aan tegen beeldende kunst? Wat zien ze, wat missen ze, wat beweegt hen? Tijdens de Open Dag vertellendirecteur Leo Swinkels, docenten en studenten van de Toneelacademie wat hen raakt in kunstwerken en hoe zij, als geboren vertellers, tegen de beeldende kunst aankijken. Het belooft een bijzondere confrontatie te worden tussen twee zusters in de kunsten. Daarnaast worden op verschillende locaties theatrale zangpresentaties verzorgd.

Film: Missiepoo 16 en Phaëton
De Open Dag is een goed moment om enkele filmactiviteiten van (oud)studenten voor te stellen. Om 13.30 uur wordt de première gehouden van Phaëton van Mark Visser. Dit is de, grotendeels in Maastricht opgenomen, filmversie van het gelijknamige stuk van Joost van den Vondel dat in het seizoen 2007 onder regie van René Lobo werd gespeeld. De hoofdrollen zijn van Tim Zweye, Lore Dijkman, Daan van Dijsseldonk, Maud Dolsma en Bram de Win. Om 15 uur is filmmaakster Anna van der Heiden te gast die enkele weken geleden een Gouden Kalf won voor haar korte film Missiepoo 16. Deze film gaat over de veertienjarige Rosan die met haar alles filmende webcam een meester blijkt in het bespelen van de werkelijkheid.

Rondleidingen
Een gewaardeerd onderdeel van de vorige Open Dagen zijn de talrijke korte rondleidingen door gidsen en professionals. In kort bestek wordt iets verteld over de achtergrond bij bepaalde werken of de opzet van de tentoonstelling. De rondleidingen duren maximaal een half uur. Om 11.30 uur en 14 uur komt een Vriend van het museum aan het woord om te vertellen wat haar/hem bijzonder aanspreekt.
Tijdens de Open Dag gaan vier maal de deuren open van het Restauratie Atelier Limburg (SRAL) op de eerste verdieping van het museum, waar de bekende neogotische wandschilderingen van Georg Sturm uit het Rijksmuseum Amsterdam behandeld worden. De toelichting door medewerkers van het atelier staan gepland om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Kunst
Liever zelf door het museum dwalen en genieten van kunst? Momenteel zijn de tentoonstellingen Land of Crystal, Shoeshine & Chocolate Bar en Prospect Park II te bezichtigen, alsmede de nieuwe opstelling van Rijksmuseum Maastricht: Apelles & Vulcanus.

Kinderen
Bij de ticketbalie is de speurtocht Bronzen beelden & zo gratis verkrijgbaar. Zo kunnen kinderen (vanaf 7 jaar) op eigen houtje de interessante verhalen ontdekken achter de eeuwenoude beelden op de afdeling oude kunst.

Gezelligheid
In museumcafé Ipanema kan men elkaar treffen om onder het genot van een glas wijn gezellig na te praten (aangeboden door Wijnen Leenders & Hofman uit Vaals).